U planu izgradnja novog snowboard parka uz proširenje i sanaciju postojećih ski staza
2.9.2022. | 01:45 -> 02:15 | Investicije | KOMENTARI (9)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


JP "Skijališta Srbije“, radi pružanja što kvalitetnije usluge skijašima u ski centru Kopaonik, planiraju proširenje i nivelaciju postojećih ski staza i izgradnju novog snowboard parka.

Kako bi se povećao komfor korisnika i rasteretile postojeće staze, a samim tim poboljšala funkcionalnost i bezbednost u skijalištu, planira se nivelacija ski staze Pančić 4D i formiranje vezne staze od izlazne stanice žičare Krst do trase gasovoda ka stazi Treska. Zatim, planira se izgradnja snowboard parka na lokaciji između žičare Krst i ski staze Malo jezero, proširenje sistema veštačkog osnežavanja za potrebe osnežavanja parka i izgradnja rasvete staze u novom snowboard parku. Takođe, ukloniće se nefunkcionalne snowboard rampe na ski stazi Pančić, koju će ubuduće koristiti skijaši.

Lokacija ski staze Pančić - 4D

Postojeća ski staza Pančić - 4D, celom svojom dužinom ima poprečni nagib. Na delu ove ski staze, od račvanja sa 4B do odvajanja ski staze 4C, u dužini od 700m, vršiće se nivelacija terena. Višak zemlje iz iskopa, najverovatnije će se koristiti za izradu rampi u snowboard parku.

Formiranje veze od izlazne stanice žičare Krst do trase gasovoda ka stazi Treska

Planirano je izvođenje radova na uređenju prostora u cilju uspostavljanja nove skijaške veze, od izlazne stanice žičare Krst do trase gasovoda, kako bi se formirala veza sa ski stazom Treska. Okvirna dužina trase za uređenje je oko 300m.

Izgradnja Snowboard parka na lokaciji Krst  - Malo jezero

Predviđena površina za izgradnju parka je između žičare Krst i ski staze Malo jezero, okvirnih dimenzija 300x70m. Plan je da se grade minimalno tri rampe, koje će zadovoljiti takmičarski rang. Izgradnjom ovih rampi, u eksploataciji će se koristiti znatno manje veštačkog snega, kojim će park biti u potpunosti pokriven. Za potrebe večernjeg korišćenja sadržaja, predviđeno je osvetljenje žičare Krst i novog parka, kao i staze od parka do izlazne stanice žičare (ukupna dužina oko 700m).

Sanacioni radovi na ski stazi Bela reka 1

Obzirom da će od ove ski sezone, celokupna trasa staza Bela reka 1 i 2 biti pokrivena veštačkim osnežavanjem, dalji plan je da se vrši sanacija drenažnih kanala na ski stazi Bela reka 1 i da se radi ponovna nivelacija zona između drenažnih kanala. Nakon izvođenja radova, vršiće se zasejavanje travom predviđenom za nadmorsku visinu na kojoj su se izvodili radovi.

Rokovi

Rokovi za izgradnju zavisiće od izrade tehničke dokumentacije i pribavljanja svih potrebnih dozvola, kao i od izbora odgovarajućeg izvođača radova (od uvođenja u posao, okvirno je potrebno 4 meseca da se radovi završe).