Reparirani prilazi Kopaoniku, zavšen helidrom, novine u parkiranju i linijskom prevozu (FOTO&VIDEO)
20.11.2021. | 03:52 -> 04:29 | Investicije | KOMENTARI (5)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Tokom letnje građevinske sezone izvršeni su obimni radovi na popravci sva tri saobraćajna prilaza Kopaoniku. Uredništvo infoKOP portala je napravilo mini video patrolu svih prilaza, te možete videti kako izgleda svaki kilometar uspona kao Kopaoniku u 4k/60fps rezoluciji uz telemetrijsku grafiku.

Prilaz Kopaoniku preko Jošaničke banje (24km) je kompletno rekonstruisan. Put je proširen, odrađena je drenaža, a na velikom broju mesta montirana je zaštitna mreža za sprečavanje odrona. Obzirom da je postavljena potpuno nova horizontalna i vertikalna signalizacija, pravo je uživanje voziti u noćnim uslovima. Put je praktično nov i trenutno je ubedljivo najbolji prilaz Kopaoniku.

 

Prilaz preko Brzeća
Saobraćajni prilaz Kopaoniku preko Brzeća je rekonstruisan sve do skretanja za Krivu reku (9km), a zatim i od Jarama do hotela Putnik (4km). Put je proširen, odrađena je drenaža, a na velikom broju mesta je montirana je zaštitna mreža za sprečavanje odrona. Postavljena potpuno nova horizontalna, a trenutno su radovi na postavljanju vertikalne signalizacije i zaštitnih ograda. Ostatak u dužini od 4.5km je u vrlo dobrom stanju.

Usled prošlogodišnjih problema sa održavanjem deonice od Jarama do Putnika i višesatnih čekanja u udarnim terminima, JP "Skijališta Srbije“ i opština Raška su podneli zahtev da se zimsko održavanje puta ponovo vratiti pod okrilje Novi Pazar puta, što će se najverovatnije i desiti.

Stari put Metođe - Jaram
Uporedo sa obnovom deonice Brzeće - Kopaonik, odrađeni su i zemljani radovi na starom putu od skretanja za Metođe do Jarama, koji se ne koristi još od 80-tih godina prošlog veka. Glavna prednost ovog pravca je dobra zaklonjenost od vetrova, te u budućnosti može biti odlična alternativa kada je vožnja glavnim pravcem otežana ili je zatvoren zbog snežnih nanosa.

Prilaz preko Rudnice se delimično reparira i to asfaltiranjem kritičnih delova. Nakon toga izvršiće se postavljanje horizontalne signalizacije. Potpuno je repariran deo od kraja Vikend naselja pa sve do ukrštanja sa putem koji vodi iz Jošaničke banje, a ista raskrsnica je proširena i potpuno obnovljena.

Proteklih godina, usled obimnih građevinskih radova, ulice u samom centru Kopaonika ali i u Vikend naselju su u prilično lošem stanju, te se naredne godine očekuje i njihova rekonstrukcija. Iz opštine Raška su najavili da će se do početka predstojeće zimske sezone izvršiti sanacija udarnih rupa na svim kritičnom mestima.

Vršiće se i pojačana kontrola od strane policije, kako se ne bi prosipao beton ili iznosilo blato na kopaoničke ulice.
 
Od ove ski sezone, najverovatnije će se vršiti organizovana naplata parking prostora svuda u centru Kopaonika, te možemo očekivati potpuno eliminisanje "lopatara“. 

Helidrom
JP "Skijališta Srbije“ su završila izgradnju helidorma, koji je predviđen u okviru projekta izgradnje zatvorene garaže. Takođe, uređen je pristupni put ka helidromu, a izgrađen je i potpuno nov parking prostor ispred garaže.

Što se tiče javnog linijskog prevoza, razmatra produženje rute na kojoj saobraća ski bus iz Vikend naselja i to sve do Srebrnca. Opština Raška i Brus traže najoptimalnije rešenje za finansiranje gradskog prevoza između teritorija ove dve opštine.

Opština Brus ima potpisan ugovor sa Jugoprevozom Kruševac o linijskom prevozu na relaciji Brus - Brzeće - Kopaonik. Trenutno se traži rešenje za dodatne polaske, kako bi se podmirile potrebe prevoza turista na realciji Kopaonik - Brzeće u uslovima kada gondola nije u funkciji.

Obzirom da je ski sezone praktično "pred vratima", upitno je da li će se poboljšati linijski (autobuski) prevoz na Kopaoniku.

Pročitajte još: