U narednom periodu veoma hladno uz čestu pojavu snega na Kopaoniku
14.1.2021. | 14:22 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (13)


Uz nastavak povoljne sinoptičke situacije za Evropu, sa "mirnim" Atlantikom, na red dolazi prvo pravo jako zahlađenje sa severa ka oblasti Jadrana i Crnog mora. Padavine će uglavnom biti vezane za navetrene strane visokih planinskih masiva u sistemu spomenute izražene severne struje.

Što se Kopaonika tiče, u sredu nakon jakog mraza ujutru oblačnost će brzo postajati sve konkretnija, pa će sredinom dana biti prolaznog talasa slabih snežnih padavina. Sa njima će se razduvati umeren severni vetar.  Predveče prestanak padavina, u toku noći razvedravanje. Maksimalna temperatura -5C.

U četvrtak novo naoblačenje sa severa od jutra, uz povremene snežne padavine. Vetar u prvom delu dana slab do umeren, zapadni, zatim u skretanju na severni u pojačanju. Maksimalna temperatura -9C.

U petak i za vikend ledeno i vetrovito, uz pojačan severni vetar. Biće dosta oblaka, ali i kraćih sunčanih intervala. Moguća je i magla. Oblačnost će biti konvektivnog tipa, pa se očekuju povremeni naleti pljuskova snega. Maksimalne temperature u petak -10C, u subotu -14C, u nedelju -15C.

Što se tiče količine snežnih padavina, generalno neće biti velika, ali zbog povoljnog (severnog) strujanja planina bi pokupila više od svoje okoline, tako da bi zbirno moglo napadati 18 do 19 cm novog snega.
 
Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB