Stigao novi talas snežnih padavina, u funkciji Mali karaman (FOTO, VIDEO & PROGNOZA)
29.12.2020. | 21:07 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (3)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Veći deo kontinenta u narednih nekoliko dana biće pod uticajem prostranog polja niskog pritiska vezanog za jaku oluju nazvanu "Bella", koja se od Britanije i Francuske premešta dalje ka Skandinaviji postepeno slabeći. S obzirom da se vazdušna masa "doprema" sa zapada tj. direktno sa okeana, nema tu nikakve posebne hladnoće. Očekuje se dosta padavina na navetrenim planinama Sredozemlja. Naš predeo će isprva biti u toplom sektoru svega, dok se prema vikendu očekuje manji pad temperature.

Što se Kopaonika tiče, već u toku drugog dela noći i jutra prva frontalna zona stiže uz padavine u vidu snega iznad 1400m nv. Padavine će biti prolaznog karaktera, ali se očekuje jači intenzitet snega. Zatim se očekuje kratkotrajni prestanak padavina oko sredine dana, čak bi se i oblačnost malo razredila, dok bi kasnije ponovo bilo nešto susnežice i snega, uz postepeno podizanje snežne granice. Uveče i u toku noći suvo. Vetar jak, na udare i olujni, jugozapadni, na Pančiću i orkanske jačine na udare. Biće i magle. Maksimalna temperatura 0C.

U sredu u toku većeg dela suvo i vetrovito. Oblačnost bi bila sve konkretnija kako dan odmiče, a uz pristizanje nove frontalne doline sa zapada kasno uveče i u toku noći bilo bi kiše i susnežice, a ubrzo i snega. Biće i magle, posebno u najvišoj zoni planine. Maksimalna temperatura 2C.

U četvrtak, nakon još nešto malo snega rano ujutru, promenjivo, uz smenu Sunca i oblaka. Moguć je i kratkotrajni pljusak snega u popodnevnim satima. Vetar pojačan, zapadni i jugozapadni. Maksimalna temperatura 1C.

U petak nakon jutarnjeg mraza, u toku dana duži sunčani intervali. Vetar bi napokon oslabio na slab do umeren. Maksimalna temperatura 0C.

U subotu takođe suvo, ali uz ponovno jačanje južnog vetra kako dan bude odmicao. Sa vetrom, stizaće postepeno i oblaci. Maksimalna temperatura 2C

Što se snežnih padavina tiče, očekuje se da prvi talas podari 10 do 11 cm snega, dok bi kasnije popodne bilo tek još 1 do 2 cm. Talas padavina kasno u sredu i noći na četvrtak bi podario još dodatnih 7 do 8 cm. Ipak, zbog vetra i temperature u plusu pojedinih dana, biće i topljenja.
 
Od danas je u funkciji žičara Mali Karaman i pripadajuće staze 8 i 8a. Trenutno na Kopaoniku radi 7/25 instalacija, 10/46 staza i 5/30 ski puteva. Radno vreme ski centra je od 8:30 do 16h i od 18 do 22h. Trenutna visina snega je 35cm, dok ga na stazama ima utabanog od 10 do 30 cm.

 

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB