Obilniji sneg na Kopaoniku do Božića
1.1.2016. | 02:35 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (2)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Nakon prodora veoma hladne kontinentalne vazdušne mase sa severoistoka Evrope, koja je zbog svog porekla uglavnom izrazito suva i tek ponekad praćena slabašnim padavinama, logičan splet okolnosti je da se na trenutnu hladnoću aktivira uspavano Sredozemje. Ono je bilo veoma sterilno sa vodama koje su znatno toplije od proseka za ovo doba godine.

Dolina sa severozapada Evrope, te njen pripadajući hladni front koji će poslati ciklon sa Atlantika, upašće u Biskajski zaliv gde će doći do sekundarne ciklogeneze u subotu popodne. Usled nametanja jugozapadnog strujanja od tog ciklona, temperatura će biti u porastu, posebno na visini. Padavine će se brzo širiti ka nama, pa bi već u nedelju od ranih prepodnevnih sati i krenule. One bi postepeno jačale, pa bi vrhunac imale prema kraju dana i ka noći na ponedeljak. Očekuje se oko 20-25cm snega uz pojačan jugoistočni vetar.

U ponedeljak, u drugom delu dana očekuje se prolazni prestanak padavina. Već u toku večeri, uticaj na naše krajevi će imati novi ciklon koji će se nalaziti kod Italije, pa će krenuti novi talas konkretnijih padavina. Količina padavina iz tog ciklona je još uvek upitna, jer njegova tačna putanja još uvek nije definisana, ali će najverovatnije biti oko 10cm.

Nakon kratke pauze u sredu, u četvrtak će doći do formiranja novog ciklona južnije od nas, pa bi i on mogao doneti prolazni talas snežnih padavina.

Ipak, treba uzeti u obzir da su tačne putanje ciklona u ovakvim situacijama nepredvidljive, pa je gotovo nemoguće prognozirati kako će se padavinski talasi tačno ponašati, te i njihov intenzitet.

Uglavnom, obilnije padavine su izvesne, pa će ambijent na planini biti znatno lepši uz ovaj konkretniji prirodni sneg. Sve će to otvoriti mogućnost da se i ostatak žičara i staza stavi u funkciju..

Za ski sezonu 2015/2016., web portal infoKOP je pripremio potpuno novu prognozu vremena za Kopaonik. Od sada, putem naših web stranica, možete pratiti detaljnu kratkoročnu i dugoročnu vremensku prognozu za Kopaonik u vidu grafičkih meteograma. Meteogrami i detaljne tabele se automatski ažuriraju i pokazuju predviđeno stanje vremenskih prilika na svaka tri sata narednih 48 časova odnosno svakih šest sati narednih 10 dana.
 
U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i našu novu detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB