Priprema se Karaman greben i tokom noći, ujutru potvrda kada će (i da li će) proraditi centar
2.12.2020. | 20:29 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (47)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


JP "Skijališta Srbije" su maksimalno iskoristila povoljne vremenske uslove za pravljenje veštačkog snega, te su staze, koje su se prethodnih dana osnežavale (Karaman greben, Masinac, Krst i Malo jezero), u dobroj meri pokrivene snegom. I dalje je aktivno veštačko osnežavanje ali se mehanizacijom pripremaju i staze uz žičaru Karaman greben, kao i Dolina sportova. Ono što ne ide na ruku skijašima su najavljeni nešto lošiji vremenski uslovi za naredni vikend kao i nove mere koje će Vlade Republike Srbije najverovatnije več sutra usvojiti. Nakon toga možemo očekivati, kada se uzmu u obzir sve promenljive, u vidu novih mera usled pandemije Koronavirusa, količine snega i vremenskih uslova, kada će, i da li će, proraditi skijalište Kopaonik. Jasno nam je da su skijaši nestrpljivi, te čim budemo imali zvanične informacije, mi ćemo ih i objaviti. 

Edit: Kratak info sa lica mesta. Snega ima na granici za otvaranje Karaman grebena (blaža staza 7). Verovatno će se i noćas osnežavati kritični delovi (ako bude bilo optimalnih uslova), pa će se ujutru videti da li je moguće pustiti stazu. Mi ćemo u svakom slučaju biti u 9 časova na skijalištu, da izvestimo da li je skijalište otvoreno ili ne.



Kao i svake godine, donosimo vam prognozu za svaki pojedinačni dan tokom ski openinga:

Četvrtak, 3.12.2020. godine

Jutro hladno, uz umeren mraz, minimalna temperatura -5°C. U toku dana malo do umereno oblačno, ali suvo, uz sunčane intervale. Biće vetrovito, uz umeren jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura 2°C. Relativna vlažnost u najtoplijem delu dana oko 50%.

Petak, 4.12.2020. godine

U petak za nijansu toplije i uz nešto više oblaka. Svakako će se zadržati suvo vreme. Moguća je i magla, posebno u višim zonama planine. Jutro toplije, uz minimalnu temperaturu od -2°C. Duvaće i dalje pojačan južni i jugoistočni vetar, na vrhu planine sa udarima olujne jačine. Maksimalna temperatura 3°C. Relativna vlažnost će biti u značajnijem porastu, te će u najtoplijem delu dana iznositi oko 90%.

Subota, 5.12.2020. godine

Prvog dana vikenda, očekuju se vrlo slični vremenski uslovi. Dakle, smena sunca i oblaka, uz suvo vreme, sa maglom pre svega u višim zonama planine. Vetar i dalje izražen, južnog smera, na vrhu planine i sa olujnim udarima. Biće još malo toplije, minimalna temperatura na nuli, maksimalna temperatura 4°C. Relativna vlažnost visoka, u najtoplijem delu dana oko 85%.

Nedelja, 6.12.2020. godine

U nedelju, tokom većeg dela dana suvo i vetrovito vreme, u višim zonama planine opet sa pojavom magle. Kako dan bude odmicao, oblačnost će biti sve konkretnija. Kasno uveče i u toku noći ka ponedeljku stići će padavinska masa sa jugozapada, prvo sa kišom, a uz pad temperature kasnije iznad 1600-1700 mnv bilo bi i susnežice i snega. Temperatura u intervalu od minimalnih 1°C do maksimalnih 4°C.

Dakle, izuzev prvog dana ski opening-a (četvrtak) kada će uslovi za skijanje na raspoloživom veštačkom snegu biti dobri, već u petak se tokom dana očekuje značajno pogoršanje situacije, ne samo u vidu temperature, već pre svega u vidu znatnog rasta relativne vlažnosti vazduha.

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB