Za dane vikenda prva konkretna promena vremena na Kopaoniku nakon punih mesec dana
20.11.2015. | 00:50 -> 02:34 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Nakon punih mesec dana stabilnih vremenskih prilika, za dane nastupajućeg vikenda, očekuje nas prva prava konkretna promena vremena na Kopaoniku. Nažalost po nas, Kopaonik će ipak ostati bez ispaljenog pravog snežnog "metka". Nova šansa za snežne padavine očekuje se početkom predstojeće sedmice kada počinju da se stvaraju i uslovi za startovanje i sistema za veštačko osnežavanje na Kopaoniku.
 
Već veoma dugo traje totalna dominacija anticiklonarnog vremena, zapravo jedna od dužih u istoriji merenja. Vreme je bilo stabilno i u većini dana kristalno vedro, a svi bitniji vremenski poremećaji prolazili su daleko severnije od nas.
 
Za dane vikenda, napokon se sa Atlantika pod povoljnim upadom probija snažan ciklon. Na njegovom hladnom frontu, kad isti već zahvati severno alpsko područje doći će do orografske ciklogeneze i stvaranja sekundarnog centra u Đenovi.
 
On će doneti prvi ozbiljniji sneg planinama zapadnog dela Balkana. Nažalost po nas, umesto uobičajene putanje niz Jadran ka jugoistoku, ciklon će se dalje premestiti kopnom severoistočno od Kopaonika. To znači ne samo znatno manje padavina, već i dosta slabiji dotok hladnoće.
 
Nikakva bitnija hladnoća neće se ni probiti južnije od severnih i zapadnih delova naše zemlje. Tako će, čak i na Kopaoniku, sve predviđene padavine kroz noć subota na nedelju otići na kišu. Nešto malo snega je jedino moguće pri samom prestanku padavina. U nedelju od popodnevnih sati bi, sa rastom pritiska iznad centralne Evrope i panonske nizije, hladnoća severno i na visini bila pogurana dovoljno da zahvati i Kopaonik.
 
Obzirom da bi predviđena sinoptička situacija ostala takva da bi strujanja i dalje bila mahom sa jugozapada, vrlo je verovatno da bi se ubrzo, u prvim danima predstojeće sedmice formirao još jedan ciklon, ovoga puta na znatno povoljnijem mestu za Kopaonik. Modeli, koji dosta "šaraju" ovih dana oko čitavog ovog perioda, još uvek deluju neusaglašeno oko količine padavina. Temperature bi se u prvih tri do četiri dana sledeće sedmice držale uglavnom lagane negative, što bi mogla da bude povoljna stvar i za veštačko osnežavanje.
 
Za predstojeću ski sezonu, web portal infoKOP je pripremio potpuno novu prognozu vremena za Kopaonik. Od sada, putem naših web stranica, možete pratiti detaljnu kratkoročnu i dugoročnu vremensku prognozu za Kopaonik u vidu grafičkih meteograma. Meteogrami i detaljne tabele se automatski ažuriraju i pokazuju predviđeno stanje vremenskih prilika na svaka tri sata narednih 48 časova odnosno svakih šest sati narednih 10 dana.
 
U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i našu novu detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB