Visina snežnog pokrivača se povećala za 16 cm (FOTO)
9.3.2020. | 01:05 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (2)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Nastavlja se dominacija zonalnog (zapadnog) strujanja nad kontinentom, sa povremenim frontalnim upadima od strane ciklona koji se kreću utabanom stazom duž severa Evrope. Najveću korist od takve situacije svakako imaće visoke navetrene strane Alpa, ali i delovi Dinarida i Karpata.

Jedan takav "plodonosni" front stiže danas na područje Balkana, a na tom frontu se očekuje i razvoj plitkog sekundarnog ciklona na jugu Jadrana i u Jonskom moru, što će obezbediti dobar talas padavina, posebno u južnom delu naše zemlje.

Zbog dve saobraćajne nesreće, tokom nedelje je bio otežan saobraćaj preko Brzeća. Pre polaska put Kopaonika, obavezno kontaktirajte putare radi prvovremene informcije o stanju na prilazima ski centru.

Deonicu puta iz pravca Brusa do prevoja Jaram održava predezeće za puteve "Kruševac put", koji poseduje punkt kod hotela Srebrnac. O stanju na tom delu puta možete se informisati putem telefona 037/478444.

Deonicu puta od Rudnice i Jošaničke Banje do prevoja Jaram održava preduzeće "Novi Pazar-put", koji svoj punkt na Kopaoniku ima kod Sunčane Doline. Informacije o prohodnosti tog dela puta možete dobiti putem telefona 036/5471370.

Na Kopaoniku u subotu u prvom delu dana suvo, uz sunčane intervale. Može biti i magle. U drugom delu konkretnije naoblačenje, a ubrzo i početak snežnih padavina. Padavine će imati tendenciju jačanja kako dan bude odmicao. Kasnije uveče i tokom noći očekuju se i konkretnije padavine. Vetar u prvom delu dana slab, južni i jugozapadni, dok će uveče biti u skretanju na umeren do jak severni, uz osetniji pad temperature. Maksimalna temperatura 2°C, kasno uveče u padu na -5°C.

U nedelju još ujutru i prepodne sa snegom, uz pojačan vetar, dok se zatim očekuje prestanak padavina. Maksimalna temperatura  -4°C.

U ponedeljak dosta oblaka, ali uglavnom suvo vreme. Vetar slab, severni i severoistočni. Maksimalna temperatura -2°C. U toku noći između ponedeljka i utorka se očekuje talas slabijih snežnih padavina.

U utorak još ujutru slab sneg, dok se zatim očekuje prestanak padavina i delimično razvedravanje. Vetar umeren, severozapadni. Maksimalna temperatura -2°C.

U sredu toplije, uz duže sunčane intervale. Vetar slab, severni. Maksimalna temperatura 4°C.

Što se snežnih padavina tiče, večeras i sutra do prepodneva se očekuje 20 do 21cm snega. Između ponedeljka i utorak se očekuje dosta manje padavina, tek 3 do 4cm.


Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB