Dominacija anticiklonarnog i suvog vremena do kraja sedmice (FOTO)
7.1.2020. | 11:45 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (4)


Nad Evropom se do kraja sedmice očekuje jedan od tipičnih scenarija za jako zonalno strujanje. Vrlo snažna ciklonska aktivnost biće prisutna oblasti arktičkog kruga, sa "epicentrom" oko Islanda. U isto vreme južnije, iznad većeg dela kontinentalne Evrope, kao svojevrsna kontrareakcija na burna dešavanja severnije, biće prostrano anticiklonsko polje sa mirnim i suvim vremenom. Slična situacija bi se gotovo sigurno prenela i na dobar deo sledeće sedmice.

Što se Kopaonika tiče, anticiklonarno i stabilno vreme zna se da mora doneti puno lepih dana za skijanje, pogotovo kada snega ima i više nego dovoljno. Pojedinih dana (pre svega ka kraju sedmice) može biti prolazne visoke oblačnosti, ali čisto za ubijanje monotonije, padavina svakako neće biti. Vetar će biti uglavnom slab, pretežno severnih pravaca.

Sutra i prekosutra ujutru biće jakog mraza, dok će kasnije intenzitet jutarnjih mrazeva postepeno opadati. Takođe i maksimalna temperatura će imati tendenciju bržeg rasta. U četvrtak i petak maksimalna temperatura do 2, odnosno 3 stepena. Ipak, relativna vlažnost će biti niska, pa se to neće odraziti na kvalitet skijanja. Za vikend blaže zahlađenje na visini, pa bi maksimalna temperatura bila oko nule.


Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB