Nakon jugovine za vikend, u ponedeljak zahlađenje i sneg
21.12.2019. | 00:14 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (9)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Sinoptička "šema" iznad Evrope do kraja ove nedelje ostaje u znaku totalne dominacije vazdušnih masa sa Atlantika, odnosno veći deo kontinenta će se nalaziti u prostranom polju niskog pritiska tih atlantskih ciklona. Od početka sledeće sedmice ciklonarna aktivnost na Atlantiku slabi, dolazi do jačanja azorskog anticiklona uz obale zapadne Evrope, a centar ciklonske aktivnosti se pomera u (sve do sada) "tromu" oblast oko Crnog Mora. Zbog prisutnog hladnijeg okeanskog vazduha u severozapadnoj struji, očekuje se povratak zimskog vremena u planinske predele centralne Evrope i Balkana.

Naši krajevi će za vikend biti u prednjem sektoru dva jaka ciklona, sa centrom u Đenovi, koji će se dalje izmeštati na severoistok preko Rumunije ka Crnom Moru. Kada se ciklonska aktivnost odmakne istočnije, uslediće advekcija hladnijeg vazduha okeanskog porekla sa severozapada, dovoljna da u planinskim predelima kiša pređe u sneg.

Dakle, na Kopaoniku pravi vikend "po jugovini". Puno oblaka, guste magle, jakog južnog i jugozapadnog vetra, koji će u višim zonama planine biti i olujni. Očekuje se otapanje preostalog malog prirodnog pokrivača. Biće i kiše, u subotu uveče i posebno u nedelju sredinom dana, kada se očekuje talas jakih padavina. Sa tim jakim padavinama već prolazno može biti snega u najvišoj zoni planine. Popodne prestanak padavina. Maksimalna temperatura u oba dana do 4°C. Negde u drugom delu noći na ponedeljak, očekuje se prolazak hladnog fronta, uz osetniji pad temperature i vrlo jak zapadni i severozapadni vetar.

U ponedeljak oblačno, povremeno sa snegom. Duvaće jak, u višim zonama planine i olujni severozapadni vetar. Očekuju se dva nešto konkretnija talasa padavina, prvi (kraći) neposredno nakon prolaska hladnog fronta, a drugi u večernjim časovima. Maksimalna temperatura od -5°C biće zabeležena u kasnim večernjim časovima.

U utorak još ujutru i prepodne sa nešto snega, dok će zatim uslediti prestanak padavina, uz delimično razvedravanje prema kraju dana. Vetar će malo oslabiti, ali će i dalje biti pojačan. Maksimalna temperatura -3°C.

Tokom srede i četvrtka se zadržava povećana oblačnost u izraženoj (navetrenoj) severozapadnoj struji, koja bi podarila još povremenih snežnih padavina, ali bi u pitanju bile manje količine. Vetar i dalje umeren, severni severozapadni. Maksimalna temperatura u sredu -2°C, u četvrtak -5°C.

Što se snežnih padavina iz prve (konkretnije) ture tiče, zbog povoljne severozapadne struje očekivano bi bilo da padne i  malo više od onoga što modeli crtaju, a to je uglavnom 18 do 19 cm. Dodatni centimetri bi svakako usledili i u narednim danima.

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB