Jaram pred Vrhovnim sudom
10.12.2007. | 23:41 -> 23:44 | Investicije | KOMENTARI (19)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      Da li se u opštini Brus vodi bitka za turistički monopol raške strane planine i Nacionalnog parka Kopaonik?
      Nameri opštine Brus da na Srebrncu podigne kompleks turističkih objekata, a na Jarmu najlepše etno-selo u Srbiji i posle rešenja spora pred Ministarstvom finansija u korist Brusjana i dalje se protivi Nacionalni park Kopaonik. Dok Direkcija za urbanizam i izgradnju SO Brus započinje realizaciju projekta izgradnje s obzirom na to da je rešenje (od 5. 11. 2007) konačno, Nacionalni park je nedavno (26. 11. 2007) podneo tužbu Vrhovnom sudu Srbije protiv Ministarstva finansija. U siromašnoj i, u odnosu na Kosovo, rubnoj opštini Brus, očekivali su da će odahnuti od višegodišnjeg spora i krenuti u razvoj turističke i poljoprivredne delatnost na „svojoj” strani Kopaonika, kako ne bi došlo do migracije stanovništva, dokazujući istovremeno da su postigli mnogo viši stepen očuvanja prirode od raške strane.
      Ipak, Nacionalni park Kopaonik je odlučio da istraje u sporu, a kopiju tužbe Vrhovnom sudu, koju potpisuje direktor Dragan Karović, dostavio je sredstvima javnog informisanja. U njoj, kažu, piše sve.
      Poništaj rešenja Ministarstva za finansije Nacionalni park traži zbog „povrede zakona i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”.
      „Poslovi zaštite, razvoja i upravljanja nacionalnim parkom su poslovi od opšteg interesa i Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik sprovodi režim zaštite i upravljanja prirodnim i stvorenim vrednostima i svim nepokretnostima koje su mu poverene na upravljanje, pa i pašnjacima i šumskim zemljištem i šumom koja se nalazi na lokalitetu na kome se planira izgradnja objekta i koji se na nezakonit način protežiraju i završavaju pripreme za pribavljanje planske i tehničke dokumentacije, a da se ne vodi računa o posledicama koje mogu nastupiti zbog izgradnje tih objekata”, kaže se, pored ostalog, u obrazloženju tužbe Vrhovnom sudu i navodi još da će izgradnjom objekata na Jarmu i Srebrncu ugroziti vodotokove.
      Tužilac čak smatra da „i SO Brus, kao što je učinila SO Raška pravi novu ekološku bombu s kojom ovom nacionalnom parku neće biti mesta u Federaciji novonastalih parkova Evrope”.
      Predstavnici Turističke organizacije Brusa i predsednik Opštine kažu da je neshvatljivo to što navodi direktor Nacionalnog parka, čije su kancelarije na vrhu planine, u blizini Pančićevog vrha, i da je u pitanju grčevita borba za turistički primat raške strane, odnosno Raškog okruga sa sedištem u Kraljevu. Predsednik Opštine Milutin Jeličić, posle tužbe Vrhovnom sudu, ne želi da objavljuje odgovor bruske opštine, koji je namenjen najvišoj sudskoj instanci, jer bi time „činio isto što i druga strana”.
     Nema šta tu više da se kaže. Smatrao sam da smo, posle dve godine spora pred nadležnim ministarstvom Vlade Srbije, bili dužni da kažemo kako je stvar okončana i učinili smo to. Direktor Nacionalnog parka osporava naš razvoj, a niko ne piše da je na raškoj strani, dok smo mi čuvali prirodu, nezakonito podignuto mnogo objekata sa čak 50.000 ležajeva. Za nas je sve čisto kad se tiče Srebrnca i Jarma. Radimo ono što nam zakon dozvoljava, u šta spada i izuzimanje nekolikih hektara koji navodno pripadaju Nacionalnom parku, i to isto onako kako je rađeno i na raškoj strani. To što je taj direktor s raške strane i što imaju neki drugi interes, to je druga priča. Važno je da su svi naši projekti predvideli i način očuvanja prirode i ušli u predviđenu proceduru. Investitori su zemlju zakupili na 99 godina i sigurno će graditi na proleće. Ako druga, raška strana želi da zadrži turistički monopol pod plaštom očuvanja prirode, to nećemo dozvoliti. Istrajaćemo u nameri da bruska opština dostigne najbolju turističku ponudu u Srbiji – kaže Milutin Jeličić, predsednik Opštine Brus.
Izvor: Politika - Rade Stanković
(Foto R. Stanković)