Opština Brus obezbedila investitore koji će graditi nove kapaciteta na Srebrncu i Jarmu
25.11.2007. | 10:50 -> 10:53 | Investicije | KOMENTARI (15)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      Siromašna potkopaonička opština Brus okončala je višegodišnji spor s Javnim preduzećem „Nacionalni park Kopaonik” u svoju korist, što joj je omogućilo da aktivira projekte izgradnje turističkih centara na lokacijama Srebrnac i Jaram. Rukovodstvo „Nacionalnog parka” zalagalo se da bruska strana, odnosno područje katastarske opštine Brzeće, ostane „područje prirodnih vrednosti” kao „dobro od opšteg interesa”. Istovremeno, opština Brus dokazivala je da ta područja nikako ne mogu imati prvi stepen zaštite, u kojem i „drvo kad istruli mora da ostane netaknuto”, što je nemoguće s obzirom na postojanje regionalnih saobraćajnica i potrebu da se planski podignu odgovarajući turistički centri koji će omogućiti da stanovništvo ostane u ovoj, u odnosnu na Kosovo, rubnoj opštini Srbije.
      Na području oko Brzeća, a posebno u prelepim oblastima Jaram i Srebrnac, ozbiljnije se nije gradilo 20 godina, što je bitno uticalo na zaostajanje razvoja ovog kraja i siromašenje stanovništva. Mi smo brusku stranu Kopaonika sačuvali od divlje gradnje i sada želimo da izgradimo turističke centre, a da ne narušimo prirodne vrednosti Kopaonika. Naše ukazivanje da se zapostavlja naša strana traje već dvadesetak godina, a  „Nacionalni park” navodno štiti neke leptire i skakavce. To stvarno nema smisla ako se zna koliko je građeno na raškoj strani, gde postoji čak između trideset i četrdeset hiljada ležajeva. Tamo ne važe pravila „Nacionalnog parka”. Oni sa gradnjom dođoše do samog Pančićevog vrha, a pravila prirode važe samo za našu teritoriju. Ja razumem ljude iz Raškog okruga koji se bore da se tamo gradi jer je to njihov interes, ali mi nije jasno zašto čelnici Rasinskog okruga nisu više angažovani da nam pomognu. Mi nismo nikakvi terminatori, jer možemo da se pohvalimo da smo ostvarili mnogo veći stepen zaštite prirode od druge strane. Ovaj narod može da živi samo od turizma i poljoprivrede. U protivnom, ovde neće biti stanovništva – izjavio je na konferenciji za novinare Milutin Jeličić, predsednik Opštine Brus.
      Spor između Opštine Brus i „Nacionalnog parka Kopaonik” okončan je rešenjem Ministarstva finansija kojim je odbijena žalba „Nacionalnog parka” na rešenje Odseka za urbanizam, građevinarstvo i pravno-imovinske poslove SO Brus, kojim se odgovarajuće zemljišne parcele na Jarmu i Srebrncu „privode nameni”, odnosno ustupaju investitorima za gradnju hotelskih kapaciteta i turističkih objekata. Ministarstvo finansija, naime, smatra da su planovi detaljne regulacije ovih lokacije urađeni prema važećim odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, da je po zakonu sprovedena javna rasprava i da su druga nadležna ministarstva dala pozitivno mišljenje, s obzirom na to da su rešenja urađena prema smernicama iz Prostornog plana Republike Srbije.
      Opština Brus je već obezbedila investitore. Na lokaciji Jaram, na prostoru od 2,5 hektara, eko-etno naselje izgradiće preduzeće KBM iz Beograda. Od raspoloživih 2,5 hektara, jedan hektar je pripadao „Nacionalnom parku”, dok vlasništvo nad 1,5 hektara ima Opština Brus.
      Zamenik direktora Direkcije za urbanizam Brusa Milomir Miljković tvrdi da će to biti najlepše etno-naselje u Srbiji.
      Na Srebrncu, na površini od oko dva hektara, turističke objekte će graditi preduzeće „Silver-kop development” iz Novog Sada.
      U samom Brzeću, gde je najpoznatiji hotel „Junior”, sada vlasništvo jedne grčke firme, gradnju svojih objekata nastavlja „Parking servis – Beograd”. Brus planira opsežnije povezivanje žičarama i gondolama s vrhom Kopaonika, što će ovoj opštini omogućiti znatno više turista, naročito sportista, koji tokom dana mogu vreme provoditi na planini, a večeri i noći u samom gradu. To će, po mišljenju predsednika Opštine Milutina Jeličića, omogućiti više stotina zaposlenih, a to upravo i jeste način da mladi ostanu u ovoj potkopaoničkoj opštini.
Izvor: Politika - Rade Stanković