“Geneks” ide u delovima
16.9.2007. | 14:57 -> 30.11.-0001. | 00:00 | Investicije | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      Još nije tačno utvrđeno na koji način će se privatizovati kompanije “Internacional CG” i “Generaleksport” (nekadašnji gigant “Geneks”), koje su trenutno u procesu restrukturiranja. Sigurno je jedino da će se prodaja obaviti u delovima, a šta će biti ponuđeno zasebno, šta u paketu, trebalo bi da se zna do kraja meseca. Prvi na listi za prodaju biće hotel “Kontinental” (nekadašnji “Interkontinental” u Beogradu), za koji će se tender objaviti do kraja ove godine. Uslediće prodaja hotela “Grand” i apartmana “Konaci Sunčani vrhovi” na Kopaoniku.
      Poznato je, takođe, i da će se deo imovine “Internacionala CG”, preneti uz naknadu na javno preduzeće “Skijališta Srbije”. Naime, Vlada je prošle godine formirala JP “Skijališta Srbije”, zaduženo za razvoj zimskog turizma i upravljanje skijaškim centrima. Deo imovine “Internacionala CG” ranije je već prenet na “Skijališta” i to na ime dugova prema državi.
      Ovo što sada sleduje kroz restrukturiranje je prenošenje u vlasništvo države, odnosno izuzimanje od prodaje onog dela imovine i zemljišta koje predstavlja javno dobro.
      U sklopu toga, sistemi vodosnabdevanja i kanalizacije, parkinzi ispred hotela, putna mreža oko samih hotela i funkcija odnošenja smeća biće preneti na opštine Raška i Brus. Na ovaj način budući kupac imovine neće postati i vlasnik vode, struje, puteva...
      Privatizacija “Generaleksporta” i “Internacionala CG”, koji sada gazduju najvećim delom Kopaonika, odlična je prilika da se isprave sve nepravde koje su poslednjih decenija činjene prema opštini Raška - navodi dr Bojan Milovanović, predsednik opštine Raška. -
Milovanović ističe da je lokalna samouprava u Raškoj do sada uglavnom bila po strani.
      Privatizacija je prava prilika da se “vratimo na Kopaonik” i preuzmemo deo ingerencija i odgovornosti za razvoj infrastrukture i turizma u najvećem srpskom ski-centru - kaže Milovanović.
      U Raškoj očekuju da će im, pre prodaje “Granda”, “Konaka Sunčani vrhovi” i drugih Geneksovih objekata, biti poverena na upravljanje kompletna komunalna infrastruktura: vodovod, kanalizacija, parkinzi, čistoća..., zatim veći deo tehničke baze koju bi delili sa JP “Skijališta Srbije”, deo sadašnje upravne zgrade i kompletno neizgrađeno građevinsko zemljište (oko 20 hektara), koje je ranije preneto u vlasništvo “Geneksa”, odnosno “Internacionala CG”.
      Opština Raška će, kako navode, zahtevati da se, pre nego što je preuzmu, kompletna komunalna infrastruktura rekonstruiše i da se sve što je zapušteno dovede u red. Spremni su i da, shodno dogovoru, preuzmu i deo zaposlenih u “Geneksu”, kao i da se odreknu dela građevinskog zemljišta za potrebe JP “Skijališta”.
Izvor: Novosti