Na Kopaoniku protiv predloga privatizacije
14.8.2007. | 00:26 -> 00:27 | Investicije | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      Više od 250 članova Sindikata Turističkog centra „Kopaonik“, koji posluje u okviru DP Kompanije „Internacional CG“ iz Beograda, usprotivili su se predlogu privatizacije Ministarstva finansija, koji zagovara prodaju imovine tog centra u delovima.
      U predlogu Ministarstva finansija i republičke Direkcije za imovinu upućenom Vladi Srbije na razmatranje stoji da najkasnije do 15. septembra ove godine, uz odgovarajuću naknadu, to ministarstvo preuzme objekte infrastrukture i deo imovine TC „Kopaonik“ za potrebe JP „Skijališta Srbije“ čiji je osnivač Vlada Srbije. 
      Izdvajanje iz Turističkog centra „Kopaonik“, odnosno Kompanije „Internacional CG“, urađeno je tendenciozno i na brzinu od strane nekog lobija. U tome su učestvovali bivši rukovodioci TC „Kopaonik“ koji su sada na čelu JP „Skijališta Srbije“. Predlog Ministarstva finansija zagovara preuzimanje upravne zgrade sa pratećim službama, kotlarnice, perionice i drugih tehničkih službi koje pokrivaju rad hotela „Grand“ i apartmanskog naselja „Konaci“. Rad ovih naših hotela nezamisliv je bez takozvane tehničke baze, odnosno pomenutih službi. To predstavlja jedinstvenu i neodvojivu celinu. Radnici i poslovodstvo TC „Kopaonik“ kategorično su protiv rasprodaje imovine na delove. Tim više jer smo tu imovinu više od dvadeset godina mukotrpno sticali, radeći vrlo često u zimskiom periodu i na minus 25 stepeni - kaže Zoran Panović, predsednik Sindikata TC „Kopaonik“. 
      On podseća članove Vlade Srbije da je TC „Kopaonik“ odigrao značajnu ulogu u zapošljavanju ljudi najsiromašnijeg dela Srbije i njihovom ostajanju na tim prostorima. 
      U procesu privatizacije Turističkog centra potrebno je utvrditi tržišnu vrednost ukupnog kapitala, ne zanemarujući i udeo opština Raška i Brus u stvaranju i razvoju Centra. Takođe, zahtevamo da se zaposlenima u TC „Kopaonik“ omogući otkup stambenih jedinica na toj planini, a za šta smo dobili i saglasnost menadžmenta naše kompanije - stoji u platformi tog sindikata upućenoj Vladi Srbije i drugim državnim institucijama.
      Ljiljana Zdravković-Savković, predsednik SO Raška, i Milutin Jeličić, predsednik opštine Brus, podržali su zahteve Sindikata TC „Kopaonik“. Oni su ocenili da je platforma tog sindikata za privatizaciju dobra, te da te dve opštine imaju interes da budu aktivni učesnici buduće privatizacije tog turističkog centra.
Izvor: Blic