U četvrtak i petak toplo na Kopaoniku, za vikend zahlađenje
1.2.2018. | 18:00 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (1)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Vreme u našim krajevima narednih dana biće uslovljeno ciklonom, koji će se formirati u toku sutrašnjeg dana u oblasti zapadnog Sredozemlja. Mi ćemo isprva biti u njegovom prednjem, toplom sektoru, a zatim u subotu popodne, daljim premeštanjem ciklona ka severoistoku ćemo upasti u hladan sektor.

Treba istaći da će se ovaj ciklon istaći pre svega po jugovini, odnosno toplom vremenu, dok će nama malo čega zimskog doneti. Razlog je taj što se ciklon nakon Sredozemlja, kao što smo rekli, izmešta ka severoistoku preko zapadnog dela Balkana, dalje ka Panonskoj niziji. To znači da će vrlo malo padavina ostati kada zaista dođe do advekcije hladnoće, plus je izvorišna oblast hladnijeg vazduha Atlantik, pa tako zimske temperature stižu samo za planinske predele. Posle prelaska spomenutog ciklona, došlo bi do samo prolazne stabilizacije, jer se već početkom sledeće nedelje očekuje formiranje novog ciklonarnog centra, ponovo u oblasti zapadnog Sredozemlja.

Što se Kopaonika tiče, u četvrtak se zadržava pretežno sunčano i relativno toplo vreme. Duvaće umeren južni vetar. Maksimalna temperatura do 2 stepena.

U petak znatno više oblaka, uz tek moguće kraće sunčane intervale. Biće i magle. Južni i jugozapadni vetar biće u daljem pojačanju, na Pančiću će imati i olujne udare. Maksimalna temperatura do 3 stepena.

U subotu veoma vetrovito, posebno tokom noći i ranog jutra, kada će i u naselju biti olujnog vetra sa juga i jugozapada. Kroz dan bi vetar ipak malo popustio, ali bi na Pančiću na udare i dalje bio olujan. Zbog izrazite jugovine, valja računati na gustu maglu. U jutarnjim časovima počeće i prvi talas padavina, negde do kasnih popodnevnih časova. Padaće prvo susnežica, koja bi prešla u čist sneg. Uveče prolazni prestanak padavina. Zatim, kasno uveče se očekuje prolazak hladnog fronta, uz okretanje vetar na severozapadne smerove i nagli pad temperature. Stići će i oslabljena padavinska zona hladnog fronta sa severozapada, koja će doneti još nešto malo snežnih padavina na sigurnom minusu. Maksimalna temperatura u subotu do 1 stepen, pri čemu će najtopliji biti prvi deo dana, a zatim kasno uveče sa prolaskom fronta temperatura u naglom padu.

U nedelju još rano ujutru slab sneg, a zatim prestanak padavina i postepeno razvedravanje. Vetar će značajno oslabiti, posebno od sredine dana. Maksimalna temperatura do -3 stepena.

U ponedeljak i utorak suvo, ujutru uz umeren do jak mraz. U ponedeljak sunčano, dok se u utorak očekuje postepeno naoblačenje u drugom delu dana. Duvaće slab do umeren, istočni i jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura oko nule.

Što se snega tiče, od subote pa do nedelje ujutru ne očekuje se više od 20 cm novog snežnog pokrivača.

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB