Prava zimska nedelja, uz ispod prosečne temperature te česte snežne padavine do petka (FOTO)
20.4.2017. | 16:41 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (17)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Iako je delovalo da je zima rekla svoje, posebno nakon vrlog toplog marta, te toplog početka aprila, ona će vraća, i to u pravom stilu, sa jednom pravom zimskom sedmicom možemo reći, obzirom na doba godine u kome smo. Glavni "krivac" za takvo nešto je uspostavljanje izražene blocking situacije na Atlantiku, dakle prisustvo vrlo razvijenog anticiklona od Azorskih ostrva pa sve do Islanda i Grenlanda na severu. Samim time, dolazi do značajnog narušavanja zonalne struje u pravu zapad-istok, pa strujanja iznad ogromnog dela Evrope dobiju suprotni, meridijalni tok.

To omogućava da se (za ovo doba godine) znatna količina hladnog vazduha, koji još uvek postoji na dalekim severnim geografskim širinama, spusti znatnije ka jugu već od sutrašnjeg dana, sa vrhuncem tokom četvrtka i petka. Taj prodor hladnog vazduha uzrokovaće tokom sutrašnjeg dana formiranje ciklona, sa centrom iznad srednjeg Jadrana, koji će se zatim preko Albanije, Makedonije i juga naše zemlje, izmeštati ka Bugarskoj i Rumuniji. Kada se on izmesti centrom južnije i istočnije od nas između utorka i srede, počeće znatnije advekcija hladnog vazduha ka našem području.

Sutra ujutru i prepodne  pretežno sunčano, ujutru sa mrazom, a zatim bi postepeno nakon podneva došlo do naoblačenja. Već negde nakon 21h očekuje se dolazak padavinske oblačnosti, a posebno jake padavine bi usledile negde u drugom delu noći na sredu. Zajedno sa padavinskom oblačnošću kreće da pristiže i hladniji vazduh, ali će to od početka u zonama iznad 1500m biti čisti sneg. Sa jačanjem padavina snežna i daljim prilivom hladnoće snežna granica će znatno da opadne. Same snežne padavine će se produžiti i u sredu kroz dobar deo dana. Temperatura će biti u sigurnom minusu, a duvaće i pojačan severozapadni vetar.

Kraće padavinske pauze se očekuju jedino u noći na četvrtak. Do četvrtka ujutru sasvim je realno da skupi oko 25 cm novog snega. U četvrtak kroz dan i dalje dosta oblaka, uz uslove za pljuskove snega. Temperatura će ostati u sigurnom minusu, dok će i dalje biti pojačanog vetra sa severa.

Zatim u noći na petak, kao i u petak u prvom delu dana sledi završni talas snežnih padavina sa severa. Tada će biti i najvetrovitije, u najvišim zonama planine biće na udare olujnog vetra severnih pravaca. Petak će biti i najhladniji dan, sa maksimumom oko -6 stepeni. Što se tiče nove količine snega iz te ture, deluje da bi moglo pasti dodatnih 7 do 8 cm novog snega. Popodne prestanak padavina, a uveče i tokom noći na subotu i postepeno razvedravanje. 

U subotu nakon jačeg jutarnjeg mraza pretežno sunčano, idealno vreme, nad nama ostaje hladan vazduh na visini tako da temperatura neće ni uz Sunce ići bitno iznad pozitive. Vetar u slabljenju. U nedelju takođe pretežno sunčano, pred kraj dana bi došlo do postepenog povećanja oblačnosti. Tada će biti prolazno toplije, uz maksimum oko 4 do 5 stepeni. Vetar bi bio slab do umeren, zapadni i jugozapadni.

Da sumiramo, pred nama je zaista jedna prava zimska nedelja. Biće tu sasvim dovoljno hladnoće, a kao što vidimo ni snega nikako neće manjkati. Na radost svih skijaša JP "Skijališta Srbije" su odlučila da od 21. aprila ponovo puste u pogon žičaru Pančićev vrh i pripadajuću stazu 4b!

Za vreme prvomajskih praznika, u ski centru Kopaonik će raditi adrenalinski sadržaji (bob na šinama i zip lajn), kao i žičara Pančićev vrh za panoramsku vožnju. Ukoliko vremenski uslovi budu dozvolili, jedna žičara i staza će raditi za skijanje.  
 

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB