U nedelju stiže ledeni vazduh, sa njime i obilniji sneg od večernjih časova
23.2.2018. | 19:29 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (1)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Nad kontinentom Evrope napokon dolazi do prave zimske situacije. Oformljeni omega anticiklon, odnosno "blocking" situacija dovodi do konkretnog prekida zonalne struje (zapad-istok), ili bolje rečeno do prestanka dominacije vazdušnih masa sa Atlantika. Umesto zonalnog, jača meridionalna komponenta strujanja, pa hladan arktički vazduh na istočnom rubu prostranog anticiklona (gde će se naći veći deo kontinentalne Evrope) silazi sa severoistoka u niže geografske širine, uključujući i predeo Balkana.

Kao reakcija na ovaj veliki "izliv" hladnoće, doći će do ponovne ciklogeneze u oblasti Sredozemlja. Ti cikloni, u kombinaciji sa pristiglom hladnoćom, uticaće značajno na vreme u našoj zemlji, te će doneti sneg i stvoriti pravi zimski ambijent i u nižim predelima.

Što se Kopaonika tiče, prvi dan vikenda će biti u znaku oblačnog vremena, sa povremenim slabim snegom. Biće i magle. Duvaće slab severni vetar.  Količina padavina vrlo mala, skupiće se tek par cm. Maksimalna temperatura  -4°C. U noći između subote i nedelje, započeće konkretna advekcija ledenog vazduha sa severoistoka. Severni vetar biće u pojačanju, a temperatura u naglom padu.

U nedelju oblačno, u prvom delu dana tek povremeno sa sasvim slabim snegom. Od drugog dela dana, a posebno i u noći na ponedeljak se očekuju konkretnije snežne padavine. Vetar pojačan, severni, krajem dana i tokom noći u skretanju na istočni i severoistočni. Temperatura će čitav dan nastaviti da opada, pa će jutro biti toplije od večeri. Temperatura u rasponu od -11°C ujutru pa do -15°C kasno uveče.

U ponedeljak oblačno sa snegom, a očekuju se i intenzivnije padavine tokom većeg dela dana. Od kasnih večernjih časova padavine u slabljenju. Duvaće jak istočni i severoistočni vetar, na Pančiću i sa olujnim udarima, pa se očekuje prava vejavica. Temperatura u dubokom minusu, maksimalna vrednost će iznositi -15°C.

 U utorak i dalje oblačno, uz povremene snežne padavine. Istočni vetar će značajno oslabiti od prepodnevnih sati. Maksimalna temperatura iznosiće -12°C.

 U sredu uglavnom suvo, uz dosta oblaka u prvom delu dana. Popodne, usled smanjenja oblačnosti uslediće i sunčani intervali. Vetar slab, jugoistočni. Biće nešto toplije, maksimalna temperatura do -9 °C. 

Očekuje se da od nedelje popodne pa do utorka uveče padne oko 30cm novog snega.

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB