Stabilizacija vremena za vikend, povremeni sneg tokom većeg dela predstojeće sedmice
12.1.2017. | 23:34 -> 23:53 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (1)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Nakon punih nedelju dana dominacije ledene arktičke vazdušne mase sa severoistoka Evrope, sutra dolazi do naglog otopljenja, i to iz dva razloga. Prvo, samo "jezgro" tog ledenog vazduha, koje je sišlo sa severoistoka Evrope ka Balkanu naglo gubi na svojoj jačini, odnosno hladnoća nestaje. Drugo, paralelno sa time, naši krajevi dospevaju u topli sektor jakog ciklona koji se preko zapada i severozapada Evrope izmešta dalje ka istoku kontinenta. Taj ciklon svoju jasno definisanu dolinu spušta ka jugu, ka oblasti Alpa, gde će se kasnije orografskim efektom oformiti sekundarni ciklon, sa centrom u Đenovskom zalivu.

Upravo u tom trenutku, kada se sekundarni ciklon stvori, te odmah zatim i produbi, počeće intenzivnija advekcija toplog vazduha u izraženoj južnoj i jugozapadnoj struji toplog sektora ciklona. To će se u našem slučaju desiti sutra tokom prepodnevnih sati, te sredinom dana, kada će svuda temperatura biti u naglom porastu, uz jačanje vetra južnog kvadranta. 
 
Na Kopaonikuu, tj. u samom naselju, te dalje do najviših zona planine taj rast će ipak biti manji nego u nižim oblastima planine. Posebno jak vetar treba očekivati popodne i uveče, kada će u najvišim zonama planine duvati olujnom jačinom. Nakon nešto vedrine ujutru i prepodne, nebo bi se kasnije potpuno zatvorilo, odnosno naoblačilo. Ima velikih uslova i za pojavu magle. Maksimalna temperatura bi se približila nuli, odnosno najverovatnije bi iznosila -1C.

Zatim, u noći na subotu očekuje se postepen dolazak padavinske oblačnosti u sklopu hladnog fronta sa zapada. Pri prelasku fronta došlo bi do zahlađenja, vetar bi bio u skretanju na zapadni, te bi krenule i snežne padavine, koje bi trebale doneti novih 7 do 8cm snega.

U subotu rano ujutru sa snegom, tokom prepodneva bi mogao još da provejava, a zatim bi došlo do prestanka padavina. Biće hladnije, a maksimalna temperatura bi iznosila -6C. Vetar bi bio slab, pretežno zapadni. U toku večeri i noći sledilo bi razvedravanje.

U nedelju nakon hladnog jutra, tokom dana puno sunca, uz temperaturu u sigurnom minusu, te sasvim slab vetar. Biće idealno za skijanje, maksimalna temperatura -7C.

Početkom sledeće nedelje, usled postojećeg pristutnog hladnog vazduha iznad Balkana, te centralne Evrope doći će do ciklogeneze u Sredozemlju, sa centrom u Tirenskom moru. Modeli su apsolutno sigurni da će se ova ciklonska cirkulacija održavati u spomenutoj oblasti tokom većeg dela predstojeće sedmice, odnosno sasvim sigurno do vikenda. Tačan tajming, raspored i količina padavina su još uvek pod znakom pitanja, ali sa sigurnošću možemo reći da će naša oblast biti u povoljnoj južnoj, jugozapadnoj visinskoj struji za dotok vlage iz Sredozemlja, te da svakako valja očekivati povremene snežne padavine kroz čitav taj period. Hladnoće definitivno neće faliti, planinski predeli, pa i Kopaonik biće u dubokom minusu. Sa ovom ciklonskom cirkulacijom, u našim krajevima javiće se i pojačan vetar sa istoka (košava), koja će biti njen pratilac za svo vreme njenog delovanja. Vetar će posebno biti izražen u višim planinskim oblastima, uključujući i Kopaonik.

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB