Napokon stigle snežne padavine u višim zonama planine (FOTO)
8.12.2020. | 01:20 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (8)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Naredni period, sve do kraja predstojeće sedmice, obeležiće česta ciklonska aktivnost, posebno u oblasti zapadnije od naših krajeva. Čitava ciklonska serija izmestiće se sa istočnog Atlantika, preko Biskaja dalje u oblast Sredozemlja i Jadrana. Ovo će posebno pogodovati oblasti Alpa i Pirineja, gde se očekuju ogromne količine snega na navetrenim stranama tih planinskih masiva. Ovakva sinoptička situacija, doduše u manjoj meri, podariće i našim krajevima, odnosno oblasti Balkana česta naoblačenja i padavine. Polje visokog pritiska ostaće na istoku Evrope, uz košavska strujanja u nižem sloju atmosfere, dok će na višim visinama dotok vazduha biti vezan za prednju stranu tih ciklona u Sredozemlju, dakle sa jugozapada.



Što se Kopaonika tiče, danas pred kraj dana postepeno povećanje oblačnosti za juga. U toku čitavog dana duvaće jak južni i jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura 4C.

U ponedeljak oblačno, početak padavina se očekuje u ranim jutarnjim časovima. Biće to svakako u početku kiša, koja bi zatim prešla i  u susnežicu, da bi daljim jačanjem padavina prešla u mokar sneg. Na Pančiću se sneg očekuje od samog početka padavina. Duvaće sve do ranih popodnevnih sati jak jugoistočni vetar, koji će zatim oslabiti i okrenuti na jugozapadni vetar. Temperatura u intervalu od 2C pred početak padavina, pa do nule u toku većeg dela dana, da bi tek kasnije skliznula u minus i zaustavila se na -2C pred sam prestanak padavina uveče. Po prestanku padavina, biće i magle.

U utorak postepeno razvedravanje, pa će biti pretežno sunčano vreme. Vetar slab do umeren, južni. Maksimalna temperatura 3C.

U sredu novo prolazno naoblačenje, uz talas slabijih snežnih padavina u toku dana. Duvaće jak jugoistočni vetar, na vrhu planine i sa olujnim udarima. Biće i magle. Maksimalna temperatura 0C.

U četvrtak dosta oblaka, ali je moguća tek po koja pahuljica snega. Biće i magle u višim zonama. Vetar slab, jugoistočni. Maksimalna temperatura 1C.

U petak se takođe zadržava suvo vreme, uz slab zapadni vetar. Maksimalna temperatura -1C.

Što se snežnog pokrivača tiče od prvog talasa, činjenica da će glavnina padavina biti mokar sneg, na "golu" podlogu, znači da će akumulacija otežano ići, ali se svakako očekuje manji snežni pokrivač. Talas padavina u sredu će takođe dodati par centimetara. Ipak, temperatura će stalno "plesati" oko nule, pa se očekuje i topljenje, posebno u utorak.
 
 
Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB