Naredni period u znaku češćih ciklogeneza u Sredozemlju, ipak vreme toplije od proseka

9.2.2016. | 19:21 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (5)
U narednim danima totalni primat nad vremenom u Evropi preuzimaju cikloni sa centrima na severu kontinenta. Kako je greben azorskog anticiklona udaljen ka jugu, a mlazna struja usmerena sa okeana dalje u Sredozemlje, tako će frontovi sistema sa severa stalno generisati nastanak padavina u čitavoj sredozemnoj oblasti u sklopu sekundarnih ciklona koji će se tu formirati.
 
Iako ovo generalno i nije loš položaj sinoptičkih sistema, u ovoj situaciji to neće biti slučaj, jer je vazdušna masa sa severnih širina previše vremena provela nad toplim vodama Atlantika, te joj je kao takvoj znatan deo hladnoće "nestao" , posebno u nižim slojevima koji se prvo zagrevanju od tople podloge, odnosno površine okeana.

Prvi ovakav ciklon se već upravo formira u đenovskom zalivu. Već sredu prepodne sledi porast oblačnosti, a poslepodne kreću i padavine. Počeće zasigurno u vidu kiše, ali bi uz pad temperature brzo prešle u sneg. Očekuje se nešto snežne akumulacije, ali ne preko 6-7cm.
 
U drugom delu noći na četvrtak prestanak padavina. U četvrtak tokom dana delimično oblačno, hladnije, uz slab do umeren vetar sa zapada i severozapada. U noći na petak postepeno naoblačenje.
 
Već u petak prepodne kreće novi talas padavina, ali uz toplije vreme zbog strujanja nešto toplijeg vazduha ispred nadolazećih poremećaja. Bilo bi tu kiše, susnežice i snega u početku, dok bi kasnije to bio čist sneg, uz nešto dodatnih centimetara. Zatim ka kraju dana opet prolazni prestanak padavina.
 
U subotu ponovo padavine, ovoga pusta čisto snežne uz siguran minus, posebno u prvom delu dana, te 10-ak cm novog snega. Ipak, treba ovo uzeti dosta sa rezervom, u smislu toga da kad padavine idu ovako u serijama brzo jedne iza drugih, teško ih je količinski i vremenski prognozirati.
 
U nedelju veći deo dana suvo, a zatim ponovo padavine, s tim što bi ove bile na visokoj temperaturi za sneg čak i u višim planinama nažalost kako se za sada čini.

Za ski sezonu 2015/2016., web portal infoKOP je pripremio potpuno novu prognozu vremena za Kopaonik. Od sada, putem naših web stranica, možete pratiti detaljnu kratkoročnu i dugoročnu vremensku prognozu za Kopaonik u vidu grafičkih meteograma. Meteogrami i detaljne tabele se automatski ažuriraju i pokazuju predviđeno stanje vremenskih prilika na svaka tri sata narednih 48 časova odnosno svakih šest sati narednih 10 dana.
 
U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i našu novu detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB