Izabrano idejno rešenje za osmosed i panoramski restoran na "Pančiću"

5.12.2015. | 16:09 | Investicije | KOMENTARI (34)
Na osnovu aprilske javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije, JP "Skijališta Srbije" su izabrala najbolje rešenje za rekonstrukciju žičare Pančićev vrh i izgradnju panoramskog restorana na istoj lokaciji. Rešenjem je predviđen je nov isklopivi šestosed ili osmosed sa haubama, grejačima i garažama za korpe. Na izlaznoj stanici buduće rekonstruisane žičare predviđena je podzemna garaža sa nadzemnim restoranom, kafe barom i zastakljenom terasom površine 200 kvadratnih metara.

Rešenjem je predviđena rekonstrukcija postojće žičare na lokaciji Pančićev vrh u isklopivi šestosed (3000 skijaša/čas) ili isklopivi osmosed (4500 skijaša/čas) sa haubama, grejačima i garažom na izlaznoj stanici. Osnovi zahtev je bio da se tehničkim rešenjem optimalno iskoriste elementi postojeće žičare, uključujući temelje i mašinski sklop. Na izlaznoj stanici planirana je podzemna garaža za smeštaj korpi i u njenom sklopu, u nivou tla, restoran dok su na polaznoj stanici planirani komercijalni objekti.

Izlazna, odnosno okretna stanica predviđena je na nadmorskoj visini od 1970 mnm i na istoj će biti formiran plato za silaz skijaša, nemstano kretanje skijaša u svim pravcima, kao i nesmetana komunikacija ka novoplaniranom restoranu. U okviru garaže koja će biti podzemnog karaktera predviđen je prostor za servisiranje i održavanje korpi i 8 WC-a.

Cela trasa žičare biće pokrivena sistemom video nadzora, sistemom za ozvučenje, WiFi signalom koji omogućava 300 istovremenih konekcija dok će restoran imati WiFi opremu koja omogućava dvostruko veći broj konkecija od maksimalnog kapaciteta restorana. Planirano je i postavljanje uređeja za striming radijskog sadržaja sa interneta, radar za merenje brzine skijaša sa LED ekranom i info table sa izmenjivim sadržajem orjentisane prema restoranu.

Restoran će biti projektovan u okviru izlazne stanice novoplanirane žičare, tako da se postigne najpovoljniji funkcionalni i vizuelni položaj u odnosu na postojeće staze. Pristup objektu će biti moguć i za kolski i pešački saobraćaj preko pristupnog puta sa zadnje strane objekta. Površina za gradnju restorana je limitirana na 600 kvadratnih metara + 200 kvadratnih metara za otvorenu terasu koja će biti postavljena tako da se iskoristi što duža izloženost suncu u zimskom periodu. Objekat bi trebalo da bude i multifunkcionalan kako bi ispunio sva očekivanja posetilaca (odmor, osevženje, rekreacija, ručavanje ali i edukacija, kulturni događaji, izložbe i sl).

Projektovani prostor restorana će biti linijskog karaktera po principu samoposluživanja sa zasebnim delom za ručavanje za oko 30 gostiju. Restoran će krasiti i centralni kamin koji će biti i jedan o izvora za grejanje celog objekta.

Predviđen je i odvojeni kafe bar u prizemnom ili gornjem nivou objekta sa direktnim pristupom na krovnu terasu - vidikovac. Kafe bar će takođe sadržati santarni čvor, sa malom kuhinjom, šankom i manjim prodajnim prostorom (knjižara, suvenirnica, prehrambeni proizvodi i sl.). Predviđena je i mogućnost reorganizacije prostora u konferencijsku salu. Veza sa prizemljem objekta će biti putem stepeništa ili panoramskog lifta.

Pored restorana, na površini od oko 150 metara kvadratnih predviđen je prostor za igru dece koji će biti povezan sa terasom objekta.

Svi objekti moraju se izgraditi u toku jedne građevinske sezone u ambijentu koji je primeren tradiciji i kulturi ovog regiona. Želja je da sve bude projektovano tako da ovaj objekat postane svojevrsni turistički marker Kopaonika, uz zadovoljenje svih uslova energetske efikasnosti.

Još uvek se ne zna kada se kreće sa realizaciom ovog projekta, naravno zbog finansiranja. Međutim, JP "Skijališta Srbije" se trude da u svakom trenutku imaju više gotovih projekta, te kada se pojave finansijska sredstva mogu i odmah da konkurišu za dobijanja istih.