Žičare Krčmar i Gvozdac završene i puštene u rad (FOTO & VIDEO)
10.1.2015. | 14:34 -> 14.1. | 01:18 | Investicije | KOMENTARI (43)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Izgradnja novih najmodernijih šestosednih žičara sa haubama i grejačima na lokacijama Gvozdac i Krčmar na Kopaoniku je završena. 22. decembra 2014. godine je izvršen tehnički pregled od komisije Zavoda za veštačenje i obe žičare su dobile pozitivno mišljenje. 29. i 30. decembra 2014. godine komisija za tehnički prijem, sastavljena od članova iz JP "Skijališta Srbije", nadzornih organa, predstavnika izvođača, investitora i korisnika (članovi iz resornog Ministarstva) pregledala je i takođe je dala pozitivno mišljenje o šestosednim instalacijama Krčmar i Gvozdac.
 
Krčmar i Gvozdac su najmodernije žičare sa haubama i grejačima projketovane da izdrže udare vetra do 25m/s. Radi zaštite instalacija od oštećenja usled loših vremenskih prilika obe žičare na početnim stanicama imaju velike garaže čija je svrha da se korpe sa haubama (koje imaju veliki otpor vazduha) "parkiraju" u iste. Parkiranje je jednostavan proces koji se obavlja u jednoj punoj rotaciji užeta i obratno. Korpe se automatski "skidaju" sa glavnog užeta i pomoćnim sistemom parkuju u garaže.
 
Radi što bolje bezbednosti obe žičare su opremljene najsvaremenijim sofverskim rešenjima za automatsko upravljanje i ispravljanje grešaka. Gvozdac je prva žičara kompanije Leitner koja je daljinski povezana na njihov sistem za prikupljanje i obradu podataka čime se dodatno povećava sigurnost i bezbednost instalacije.

Završena je obuka radnika JP "Skijališta Srbije" za rukovanje novim žičarama i žičare su puštene u rad 12. i 13. janauara 2015. godine.

Duž čitave trasa žičare Gvozdac je sprovedena optika tako da je staza poptuno spremna za održavanje FIS takmičenja. Sve tri staze uz pripadajuće žičare su, tokom decembra meseca, od strane tehničkih delgata FIS-a dobila pozitivna mišeljenja tako da sada staze Gvozdac, Krčmar i Ledenice imaju FIS sertifikate.

Postojeća staza Gvozdac je produžena 400 metara pa je poslednji deo staze, može se reći, oko dva puta duži.

Izgradnja ovih savremenih žičara je bio jako zahtevan i komplikovan posao i u građevinskom i u mašinskom smislu. Tokom gradnje javljali su se različiti problemi koji su u hodu rešavani i danas možemo zavnično da kažemo da su obe žičare potpuno operativne i spremne za puštanje u rad jer su prošle i tehnički pregled i tehnički prijem.

 

Karakteristike nove žičare Krčmar:

- Kapacitet žičare je 1800 skijaša na sat.
- Dužina žičare je 1939 m
- Šestosednu žičaru čini 14 stubova i 68 korpi za sedenje.
- Proizvođač žičare kompanija “Leitner AG-SpA”, Italija.
- Dužina postojeće staze, koju prati novi šestosed je 2.200 metara.

Karakteristike nove žičare Gvozdac:

- Kapacitet žičare je 1800 skijaša na sat.
- Dužina žičare je 1234 m
- Šestosednu žičaru čini 11 stubova i 48 korpi za sedenje.
- Proizvođač žičare kompanija “Leitner AG-SpA”, Italija.
- Dužina staze, koja prati novi šestosed je 1100 metara.
- Pored toga, planirana je i izgradnja nove staze za free ride dužine 900 m, koja se u toku sezone neće tabati.

Podsećamo da se master planom Kopaonika, odnosno izgradnjom novog šestoseda na lokaciji Gvozdac, otvara mogućnost za 10 staza od čega 8 novih (10E, 10F, 19F, 19D, 19C, 19B, 18G, 18F) koje bi bile znatno duže i koje zajedno sa dve postojeće (19 i 19A) daju Kopaoniku ukupno 10 kvalitetnih staza. Staze su većim delom okrenute ka severu i kao takve tokom cele sezone imaju odlične snežne karakteristike. Ono što je najbitnije izgradnjom ovog šestoseda otvara se potpuno nova dimenzija skijanja i jedno sasvim novo zasebno skijalište za napredne skijaše koji trenutno nemaju veliki izbor srednjih i teških staza.

Zajedno sa izgradnjom Krčmara i prosecanjem novih 5 staza i na toj lokaciji (21B, 21C, 21D, 21E, 21F), Kopaonik bi sledeće sezone postao respektabilno skijalište za zahtevnije skijaše. Takođe ovi delovi planine je najpogodniji za dalje širenje ski centra i u perspektivi izgradnju novih žičara i staza.

I ove sezone će najverovatnije najveći problem ponovo biti birokratija. Za prosecanje svih navedenih staza potrebna je saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, kao i Šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik, a Skijališta su dužna da nadoknade desetostruku vrednost prosečene drvne mase.

Pročitajte još:

Fotografije sa otvaranja žičare Gvozdac >>>
Fotografije sa otvaranja žičare Krčmar >>>
Istorija radova na žičarama Gvozdac i Krčmar >>>
InfoKOP inicijativa za izgradnju žičare Gvozdac >>>
Pogledajte i našu dvogodišnju inicijativu za prosecanje novih staza na Kopaoniku  >>> 
 
 
 
Fotografije završetka radova na Gvozdcu i Krčmaru: