Topao vikend prekida veoma snažan hladan front

9.1.2015. | 12:46 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (11)
Hladnoća koja je rasprostranjena iznad centralne i istočne Evrope polako "jenjava" i biva zamenjena sve toplijim vazduhom, koji cikloni sa Atlantika guraju sve dublje u Evropsko kopno. Ovakva vremenska situacija se reflektuje i na naše područje te se hladan vazuh na visini postepeno povlači. U noći petak na subotu sa jugozapadnim vetrom dolazi i sve izraženija toplina. Toliko će otopliti tokom subote da se čak i na visinma do 2600 m/nv predviđa kiša! Na svu sreću, ipak neće biti bitnijih padavina, a vetar će biti jak zapadni i jugozapadni.

U nedelju se takođe nastavlja priliv toplog vazduha uz jugozapadne vetrove ali će krajem dana i tokom noći, nedelja na ponedeljak, stići veoma snažan hladan front sa severozapada Evrope. Temperatura će na 1500 m/nv opasti sa +9C na -8C za svega 3 do 4 časa! Pri samom prolasku fronta moguća je i grmljavina, a u padavinskom naletu uz front i nakratko veoma jak intenzitet snega. Moguće je i poklapanje snega i grmljavine sa jakim vetrom severnog i severozapadnog smera.

Snežne padavine će se nastaviti i u ponedeljak do sredine dana, kada se prognozira njihov prstanak. Nakon toga bi se, po svemu sudeći, na 3 do 4 dana uspostavio anticiklon, koji bi brdima i planinama donosio puno sunčanog vremena, više temperature ali i nisku vlažnost.

Za infoKOP Ivan Nikolenžić - KimiVB