InfoKOP inicijativa: Šestosed na Gvozdcu
16.1.2013. | 13:48 -> 20.11. | 13:37 | Investicije | KOMENTARI (81)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      Obzirom da su JP "Skijališta Srbije" tokom jeseni izneli plan investicija za sledeću sezonu u kome i dalje nema nove žičare na Gvozdcu uredništvo infoKOP sajta je, na predlog velikog broja skijaša, odlučilo da pokrene inicijativu za izgradnju istog. Da podestimo plan investicija za sledeće dve sezone (o kome smo pisali u zasebnom članku)  je tri nova isklopiva šestoseda na Krčmaru, Marinim vodama i Malom karamanu.

Svrha ove inicjative je da ukažemo na potrebu da se nakon svih opravdanih investicija tokom predhodnih godina sada ipak da prednost Gvozdcu i Ledenicma u odnosu na Mali karaman. Fiksni četvorosed Mali karaman izgrađen je 2005. godine i predstavlja jednu od novijih instalacija koja je umereno frekventna i koja pokriva samo dve staze. Iste dve staze takođe pokriva i stari ski lift koji nije uklonjen i koji je tokom cele sezone u funkciji. Mišljenja smo da trenutna situacija u potpunosti zadovoljava potrebe vertikalnog transporta na toj lokaciji i da za sada nije potrebno preraditi pomenutu žičaru u isklopivi šestosed čak i u slučaju izgradnje izlazne stanice gonodole iz Brzeće na lokaciji vrha Mali karaman.

Nasuprot Malom karamanu Gvozdac i Ledenice pokrivaju dva ski lifta tipa sidro koja su izgrađena 1993. godine. Ako pogledamo master plan Kopaonika izgradnjom novog šestoseda na ovoj lokaciji otvara se mogućnost za 10 staza od čega 8 novih (10E, 10F, 19F, 19D, 19C, 19B, 18G, 18F) koje bi bile znatno duže i koje zajedno sa dve postojeće (19 i 19A) daju Kopaoniku ukupno 10 kvalitetnih staza. Staze su većim delom okrenute ka severu i kao takve tokom cele sezone imaju bolje snežne karakteristike od staza na Malom karamanu. Ono što je najbitnije izgradnjom ovog šestoseda otvara se potpuno nova dimenzija skijanja i jedno sasvim novo zasebno skijalište za napredne skijaše koji trenutno nemaju veliki izbor srednjih i teških staza. Zajedno sa izgradnjom Krčmara, Kopaonik bi sledeće sezone postao respektabilno skijalište za zahtevnije skijaše. Takođe ovaj deo planine je najpogodniji za dalje širenje ski centra i u perspektivi izgradnju novih žičara i staza.

Ako posetioci infoKOP sajta i ljubitelji skijanja na Kopaoniku imaju još konstruktivnih predloga zašto je bolje investirati u Gvozdac i ako podržavate našu inicijativu molimo vas da to i potvrdite u komentarima na ovaj članak.

Uporedni pregled investicija Gvozdac i Mali karaman
Šestosed Gvozdac
Šestosed Mali karaman
8 novih staza
Bez novih staza
Ukupno pokriveno 10 ski staza
Ukupno pokrivene 2 ski staze
Žičare izgrađene 1993.
Žičara izgrađena 2005.
Trenutni kapacitet  1191 + 1188 skijaša/čas
Trenutni kapacitet 2400 + 900 skijaša/čas
Trenutno 2 ski lifta tipa sidro
Trenutno fiksni četvorosed i ski lift tipa tanjir
Sve staze za zahtevne skijaše (crvene i crne)
Dve lagane staze (plave)
Severni i severo-zapadi položaj staza
Istočni položaj staza
Kvalitetne snežne karakteristike
Manje kvalitetne snežne karatkeristike
Troškovi montaže Troškovi demontaže i montaže
Pogodan teren za dalje širenje ski centra
Ne postoji mogućnost za dalje širenje skijališta

 Master plan možete videti ovde >>>