Obelisk na Suvom rudištu
Graditeljske vrednosti | KOMENTARI (0)


Obelisk na vrhu Suvo rudište izgrađen je od strane Republičkog geodetskog zavoda Srbije, tridesetih godina XX veka, kao trigonometrijska tačka prvog reda. Sve do kraja Drugog svetskog rata bio je drvena građevina, a pedesetih godina XX veka izgrađen je od kamena i betona u obliku u kakvom je danas.
 
Visok je 15 metara, ima oblik četvorostrane piramide i nalazi se na samoj ivici napuštenog rudnika na Kopaoniku na visini od 1970 mnv.

Trigonometrijske tačke poput Obeliska na Kopaoniku se postavljaju po izvesnim pravilima tako da predstavljaju temena trouglova koji se jadan na drugi nadovezuju i kao takvi čine trigonometrijsku mrežu. Ova trigonometrijska mreža se koristi u različite svrhe. Najčešća primena je kao geometrijska osnova za kartografisanje Zemljine površi u cilju izrade planova i karata ali i za rešavanje mnogih drugih inženjerskih zadataka iz geodezije.

Državnu trigonometrijsku mrežu čine trigonometrijske tačke koje su sortirane po hijerarhijskom principu u četiri osnovna i dva dopunska reda. Nalaze se na celoj teritoriji Republike Srbije na prosečnom međusobnom rastojanju manjem od 4 km i kreirane su u periodu od 1872. do 1948. godine. Srpsku trigonometrijsku mrežu čini 162 tačke I reda, 719 tačaka II reda i 57247 tačaka III i IV reda. 
 
Pored svoje primarne naučne svrhe, Obelisk ima i poseban turistički značaj za Kopaonik. Jedan je od simbola planine i kao takav vrlo je popularan turistički lokalitet.

Udaljen je na samo minut hoda od izlazne stanice Pančićev vrh, koja je u funkciji za pešake i tokom letnje i zimske sezone, te je vrlo lako pristupačan.
 
* Mapu koristite na spostvenu odgovornost. Nismo odgovorni za stanje pešačke staze kao i za njenu tačnost. Pre polaska informišite se o pešačkoj turi u Nacionalnom parku. Radi svoje bezbednosti, molimo vas da koriste usluge profesionalniih vodiča iz Nacionalnog parka Kopaonik.