Nacionalni park Kopaonik
Službe | KOMENTARI (6)


Telefon: 036/5471-011
E-mail: [email protected]
Sajt: www.npkopaonik.rs
Cenovnik za ulazak u NP Kopaonik: >>>
 
Nacionalni park je osnovan i proglašen 1981. godine, na površini od 11.800 ha, sa zaštitnom zonom od 19.985 ha. Pod posebnom zaštitom je 698 ha rezervata. Park obuhvata najviše delove planine.

Osnovu parka čini visoko-planinski, relativno zaravnjeni predeo srednje nadmorske visine oko 1700 m. Najniža tačka je na oko 640 mnv. Najveća tačka je Pančićev vrh (2017 m).

Prema zakonima Republike Srbije o zaštiti prirode, na području Nacionalnog parka Kopaonik izdvojen je niz objekata prirode, prirodnih i stvorenih vrednosti koji su svrstani prema različitim stepenima zaštite.

Odluka o osnivanju preduzeća za zaštitu i razvoj NP Kopaonik, doneta je 1989 godine. Osnovni zadatak joj je – zaštita i unapređenje prirode i životne sredine Kopaonika. Zaštita parka sprovodi se na osnovu Zakona o Zaštiti životne sredine i Zakona o nacionalnim parkovima, kao i odgovarajućih međunarodnih konvencija. Uređenje i korišćenje prostora usmerava se na osnovu Prostornog plana područja posebne namene i odgovarajućih urbanističkih osnova. Nadzor nad sprovođenjem Zakona i Plana vrši Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevine i Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Nacionalni Park Kopaonik organizovan je sa sedištem na Kopaoniku i ima ukupno 49 zaposlenih. Od toga 16 sa visokom stručnom spremom. Zaštita prirode i kulturno istorijskih vrednosti obezbeđena je prisutnošću i angažovanjem stručnjaka iz različitih oblasti.