Gorska služba pruža prvu pomoć - Besplatna zdravstvena zaštita
28.1.2011. | 09:03 -> 09:05 | Press | KOMENTARI (5)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      Zahvaljujući boljoj signalizaciji i obeležavanju ski staza, cele prethodne zimske sezone zabeležen je samo jedan slučaj „izgubljenog“ skijaša. Mladić je ubrzo pronađen zahvaljujući ski karti koja je učitana prilikom izlaska na stazu. Ipak, to je usamljen slučaj, jer većina skijaša poštuje signalizaciju. Kako bi skijaši i ljubitelji zimskih sportova u ski centrima Srbije bili bezbedni i uživali u planinskim čarolijama, o njihovoj sigurnosti se, osim Skijališta Srbije, brinu i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Gorske službe spasavanja.
      „Na stazama je svakodnevno oko 30 pripadnika redarske službe i Gorske službe spasavanja koji birnu o bezbednosti. Oni su spremni da u najkraćem roku reaguju ukoliko je nekome potrebna pomoć“, kažu u Skijalištima Srbije. U slučaju da se neko povredi na stazi, pripadnici GSS ukazuju pomoć na licu mesta i prevoze povređenog do nadležnog zdravstvenog centra. Svi skijaši sa važećom ski kartom imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, a ukoliko zbog ozbiljnosti povreda ne mogu da nastave sa skijanjem, novac od ski karte za preostale neiskorišćene dane, uz priloženi izveštaj lekara i Gorske službe, biće im vraćen.
      Kako ne bi ugrozili svoju i bezbednost drugih skijaša, svi korisnici skijališta su dužni da se pridržavaju propisanih pravila o ponašanju na skijalištu. Na svim polaznim stanicama žičara kao i u ski informaciji koju skijaš dobija uz ski kartu navedena su pravila ponašanja koja je potrebno poštovati kako bi boravak na skijalištu bio što bezbedniji.
      Skijašima se preporučuje da izaberu stazu u skladu sa svojim mogućnostima i skijaškim umećem, a važan segment njihove bezbednosti je i poznavanje signalizacije i oznaka na skijalištu.
      Kako bi skijaše što bolje ingormisali, na početku svake polazne stanice žičare postavljene su info table na kojima je prikazana signalizacija kao i njeno značenje.
      Svaki skijaš može da se informiše o tome koje staze i žičare rade.
      Uputstva:
- Deca do 12 godina su u obavezi da nose kacige, a to je preporuka i odraslima kako bi se izbegle eventualne povrede.
- Redari svakog ko se ne pridržava pravila upozoravaju, a ako i posle upozorenja nastavi sa ugrožavanjem bezbednosti, oduzimaju ski karte.
- Granica skijališta obeležena je narandžastim štapovima, i omogućava da se u slučaju gubljenja skijaš orjentiše i zatraži pomoć Gotrske službe ili policije.
- Oznake na stazama su postavljene na razdaljini od 30 metara, što znači da, ako je vidljivost manja od te razdaljine, susedna oznaka nije vidljiva, u tom slučaju se staza zatvara, jer u uslovima smanjene vidljivosti nije bezbedna za skijaše.
      Pomoć:
- Ukoliko se skijaš izgubi, ne može da se orjentiše i ne vidi signalizaciju, potrebno je da pozove Gorsku službu spasavanja: 063 466 466 i da ostavi svoje podatke
- Na osnovu poslednjeg očitavanja ski karte može da se sazna na kojoj žičari je bio poslednji prolaz, što omogućava da se odredi koji deo skijališta je potrebno pretražiti u potrazi za skijašem.
      Zabrane:
- Zabranjena je upotreba motornih sanki, osim u slučaju kada se koriste u službene svrhe.
- Njihovi vlasnici ih mogu koristiti samo u delu skijališta koje je za to predviđeno.
- Policija vozačima motornih sanki na skijalištu, gde njihovo korišćenje nije dozvoljeno, naplaćuje kaznu od 5 do 25 000 dinara.
- Ponekad im se sanke i privremeno oduzimaju. 
Izvor: Večernje novosti