Za petinu više gostiju nego prošle godine
26.1.2011. | 19:47 -> 19:48 | Press | KOMENTARI (13)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      Hotelijeri na planinama u Srbiji zadovoljni, gostiju za petinu više nego prošle godine. Od početka sezone u svim našim ski-centrima prodate 46.284 „ski-karte“
      Zimska sezona na planinama u Srbiji, po završetku školskog raspusta, zasad protiče bolje nego lane. Uprkos tome što je ove zime bilo vrlo malo snega, na Kopaoniku i Zlatiboru beleže oko 20 odsto više posetilaca, dok na Staroj planini i Besnoj kobili gotovo da su svi kapaciteti popunjeni.
      Za veću posetu ove zime zaslužno je to što su hotelijeri u dobrom delu zadržali cene od lane, sa radom je počeo novi ski-centar „Tornik“ na Zlatiboru, a manjak prirodnog snega nadoknadio je veštački. Prošle sezone mnogi ugostitelji imali su i do 60 odsto manje prometa zbog ekonomske krize, svinjskog gripa i pomeranja raspusta.
      Okvirne računice pokazuju da trenutno na planinama u Srbiji boravi oko 9.000 turista. Ali, dnevna statistika ne vodi se već treću godinu zaredom, u privatnim smeštajima boravi dosta neprijavljenih gostiju, a ukupan presek ugostitelji će praviti tek krajem sezone. Podaci „Skijališta Srbije“ govore da su od početka sezone u svim ski-centrima prodato 46.284 „ski-karte“. Najviše je, ipak, onih koji su se skijali samo četiri sata ili ceo dan.
      Na Kopaoniku skijašima je na raspolaganju 12 staza i devet žičara - kažu u „Skijalištima Srbije“. - Od početka zimske sezone bilo je malo prirodnog snega. Zahvaljujući sistemima za veštačko osnežavanje ski-centar je bio veoma posećen, a hotelijeri i ugostitelji su uspešno poslovali.
      Na Kopaoniku je sada popunjeno oko polovine kapaciteta. Ali, u hotelima „Grand“, „Rtanj“ i „Olga Dedijer“ gotovo da nema slobodnih mesta. Ugostitelji očekuju da će, zbog dugo očekivanog snega koji pada ovih dana, krajem meseca i početkom februara pod Pančićevim vrhom skijati i po 10.000 skijaša.
      Zbog mnogo sunčanih dana i temperature iznad „nule“, ni veštačko osnežavanje nije moglo da napravi snežni tepih za skijaše, uprkos nastojanjima „Skijališta Srbije“. Ali, ugostitelji kažu da Kopaonik još ima dobre šanse da na kraju sezone bude uspešniji nego prošle zime.
      Prava sezona na Kopaoniku tek počinje - kaže Andrija Jeremijević, direktor hotela „Putnik“ i potpredsednik Udruženja kopaoničkih hotelijera. - Od 29. januara bićemo popunjeni 95 odsto, a možda će se tražiti i krevet više. Mnogi gosti su odlagali dolazak, jer žele da se skijaju na pravom snegu, umesto na veštačkom. Vreme nas dosad nije poslužilo, ali zbog veštačkog snega poseta nam je bila 10 odsto veća nego lane.
      Kako kaže, više je gostiju posebno iz Rusije i Makedonije.
      U hotelu „Rtanj“ sada je ispunjeno 85 odsto kapaciteta, ali očekuju da će sledeće nedelje sve sobe biti zauzete.
      Imamo povoljne cene, a žičara „Mali karaman“ prolazi nam pored hotela, pa se nadamo da će i zarada biti solidna - kaže Srećko Lazarević, upravnik ovog hotela. - Narednih dana mesto više skijaši će tražiti i u vikendaškim naseljima Treska, Čajetinska česma i Brzeće.
Izvor: Novosti