Granž i Kostelić bez premca
23.1.2011. | 17:35 -> 30.11.-0001. | 00:00 | Skijaške vesti | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      Poslednji dan takmičenja u Kicbilu u okviru Svetskog kupa obeležili su Francuz Žan-Baptist Granž i Ivica Kostelić iz Hrvatske.
      Granž je bio najbolji u slalomu i tako je zabeležio drugu pobedu ove sezone, a ujedno i drugu u Kicbilu u karijeri.
      Francuz je do trijumfa došao u vremenu od 1:40:93 minuta, ispred Kostelića i Italijana Đulijana Racolija.
      Zahvaljujući drugom mestu u slalomu Kostelić je posle trijumfa u superveleslalomu pobedio i u kombinaciji za koju se računao i subotnji spust. Hrvatski skijaš je tako upisao šestu pobedu od 2. januara, i uvećao već do sada ubedljivu prednost u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Uz njega su se na podijumu našli Švajcarac Silvan Curbrigen i domaći skijaš Romed Bauman.
      Iako je Granž na kraju slavio u slalomu, početak takmičenja nije na to ukazivao. Od starta je Kosteliće držao kontrolu, pošto je bio prvi na stazi, a onda je samo mogao da isprati kako niko od konkurenata nije mogao da mu pripreti. Tada su se iza njega nalazili Šveđanin Andre Mire i domaći skijaš Rajnfrid Herbst, dok je Francuz bio peti. U prvoj vožnji trku su završili jedan od austrijskih favorita Benjamin Rajh, drugoplasirani u spustu na Štrajfu Amerikanac Bodi Miler, i Kostelićev prvi pratilac u borbi za veliki Kristalni globus Aksel Lund Svindal iz Norveške.
      U drugoj vožnji, kada su na red došli najbolji, prvo mesto je preuzeo Hiršer, da bi ga ubrzo nadmašio Racoli, ali se ni on nije dugo zadržao u vođstvu jer je sledeći na stazi bio Granž. Prvo Herbst nije uspeo da ga nadmaši, pa ni Mirer, a na kraju je došao i red na Kostelića, koji je morao da se zadovolji drugim mestom sa 28 stotinki zaostatka, ali pobedom u kombinaciji.
      U slalomu su iza prve trojice sledili Hiršer, Herbst, Mirer, Matijas Hargin iz Švedske, Austrijanac Mario Mat, Kristijan Devile iz Italije i još jedan domaći skijaš Manfred Pranger, dok su prvu desetoricu u kombinaciji kompletirali Ćetil Jansrud iz Norveške, Italijani Peter Fil i Kristof Inerhofer, Adrien Teo iz Francuske, aktuelni osvajač Svetskog kupa Karlo Janka, još jedan Italijan Mateo Marsađlija i Beat Faus iz Švajcarske.
      Trke u Kicbilu su svake godine one koje se najviše isčekuju svake sezone, a ovoga puta obeležile su ih pobede Kostelića, Granža i Švajcarca Didijea Kuša, kao i težak pad Hansa Grugera. Kostelić je u Kicbilu pokazao da je ponovo nezaustavljiv u januaru, kao i da može da pobeđuje u brzinskim disciplinama. Kuš je još jednom bio bez premca u spustu na legendarnom Štrajfu, dok je Granž pokazao da ga ne treba otpisivati u slalomu kada je njegov dan.
      Ne treba zaboraviti ni na pad Grugera tokom treninga u kom je doživeo teške povrede glave i grudnog koša. Njegovo stanje je posle operacije stabilno, u poslednjih nekoliko dana nije bilo komplikacija i on je još uvek u veštački izazvanoj komi.
      Svetski kup se nastavlja već u utorak slalomom u Šladmningu, takođe u Austriji.
Izvor: B92