Dulić: Kopaonik može da izgubi status nacionalnog parka
9.1.2010. | 02:35 -> 02:36 | Press | KOMENTARI (20)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić ocenio je danas da "Kopaonik nikada nije bio prljaviji i da bi status nacionalnog parka mogao da izgubi već u narednih nekoliko meseci".
      "Moguće je da ćemo u narednih nekoliko meseci ili godina izgubiti Nacionalni park Kopaonik i zato je potrebno pojačati nadzor i mere zaštite prirode", izjavio je Dulić Tanjugu posle sastanka s predstavnicima opština Brus i Raška, Nacionalnog parka Kopaonik, Skijališta Srbije i Zavoda za zaštitu prirode, održanog na Kopaoniku.
      Ministar je najavio da će kroz akciju "Očistimo Srbiju" Kopaonik dobiti kamion za odnošenje smeća, ali i dovoljan broj kontejnera i kanti za smeće da na toj planini ne bi bilo "djubreta na sve strane".
      Dulić je naveo da su predstavnici komunalnih preduzeća na sastanku obećali da će, u saradnji s privatnim hotelijerima, pojačati rad na čišćenju planine, jer do sada, kako je istakao, nije bilo nikakve saradnje.
      Prema njegovim rečima, na sastanku su dogovorena 24-satna dežurstva i čišćenje, a otvoreno je i pitanje velikog zagadjenja otpadnim vodama, jer su kapaciteti komunalnih preduzeća i komunalnih usluga na Kopaoniku davno prevazidjeni kada je reč o broju ležajeva, što je dovelo do toga da se "kanalizacija sliva niz planinu".
      "Problem kanalizacije je ogroman, a njeni kapaciteti su oko 40 odsto manji u odnosu na postojeće priključke koji su izgradjeni u poslednjih 20 godina", naveo je Dulić.
      On je ocenio da je neophodno izgraditi postrojenje koje bi preradjivalo otpadne vode, ali i novu fabriku za proizvodnju pijaće vode, što će, kako je najavio, biti investicija za ovu i narednu godinu, a projekat za to biće završen do februara.
      Ministar je ukazao da opština, privatni hotelijeri, ali i država moraju da ulože sredstva, kako bi se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda izgradilo i time omogućilo da se u perspektivi na Kopaoniku gradi i povećavaju kapaciteti.
      Dulić je podsetio na obećanje svog ministarstva da će bespravna gradnja biti sprečena, tako što će nelegalni objekti biti srušeni i podnete krivične prijave.
      On je naveo da na Kopaoniku postoje hiljade bespravno sazidanih objekata i apelovao da gradjani predaju zahtev za legalizaciju, jer će im to "biti jednostavnije i jeftinije, nego da plaćaju ogromne poreze na kuće koje će im u perspektivi biti srušene".
      "Svaka vrsta divlje gradnje je apsolutno neprihvatljiva", rekao je Dulić i dodao da je do sada predato samo 120 zahteva za legalizaciju.
Izvor: Blic