Prvi ski kros u Srbiji
11.3.2009. | 11:21 | infoKOP sajt | KOMENTARI (2)


      U nedelju je na Kopaoniku, održana prva ski kros trka u Srbiji. Na stazi Sunčana dolina, u muškoj konkurenciji, 16 najhrabrijih takmičara iz subotnjih kvalifikacija, takmičilo se na izuzetno opasnoj stazi sa puno skokova, oštrih zaokreta i prepreka. Pobedio je bivši reprezentativac u alpskom skijanju, Veljko Petrović ispred finalista Vladimira Vraneševića i Vladislava Mandića. Izuzetna scena viđena je kada je trećeplasirani Mandić u polufinalu, ostao bez skije pre završmog skoka, ali je u u stilu Bodija Milera preskočio skakaonicu na samo jednoj skiji!!!.U konkurenciji dama, u finalu su se takmičile samo tri takmičarke, a trijumfovala je Nataša Janković, ispred Mile Đorđević i Vanje Radulović.
      Izuzetno pripremljena staza, koju je bukvalno gradilo pet tabača za sneg javnog preduzeća Skijališta Srbije, pružila je Kopaoniku priliku da postane prva planina u Srbiji na kojoj je održano takmčenje, u kome se takmičari ne bore protiv štoperice, već jedni protiv drugih. I to na istoj stazi. Pobeđuje najspretnji takmičar koji prvi prođe kroz cilj. Često se dešava da, zbog težine završnog skoka, takmičari cilj ne prođu na skijama, već na leđima. U jednoj trci učestvuje četiri takmičara, od kojih dva najbolja prolaze u narednu rundu.
      Inače ski kros je nova olimpijska disciplina koja će prvi put na programu Olimpijskih igara biti u Vankuveru 2010. Zbog velike popularnosti u svetu, za samo sedam godina od kako se vozi svetski kup, ski kros je došao u porodicu olimpijskih sportova.Upravo zbog te činjenice, prvi ski kros u Srbiji podržao je i Olimpijski komitet Srbije, ali i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.
Izvor: Beogradski skijaški klub