Akcija spašavanja na žičari "Sunčana dolina"

21.1.2009. | 00:29 | infoKOP sajt | KOMENTARI (22)

      Zoran Jovanović (po zanimanju lekar) bio je prisutan nezgodi koja se desila na žičari Sunčana dolina. Aktivno je učestvovao u spašavanju unesrećene žene i ovom prilikom nam je opisao ceo događaj uz video snimak spašavanja...
      "Događaj se zbio 9.1.2009. godine na stazi Sunčana dolina, oko 12 sati. Pri samom ukrcavanju nesrećne žene na žicaru, čuo se jauk i poziv u pomoć. Skijaši koji su čekali na ukrcavanje vikali sužzeni da se pusti i skoči, međutim ona to nije mogla da učini. Pritrčao je radnik zičare i uhvatio je za noge pokušavajući da je skine sa korpe, ali nije uspeo u tome. Zičara je za tih 1-2 min sve vreme radila! Radnik je vikao skijašima da isključe ski lift, sto je neko napokon i uradio. Ipak, žena je ostala i dalje da visi sa korpe. Radnik zičare se popeo na stub posle određenog vremena i spustio se do korpe. Pokušao je da nekako oslobodi nesrećnu ženu ali opet nije uspeo. Znam da je držao ženu za ruku da ne bi pala. Neko je u međuvremenu pozvao i GSS. Radnik je zatim doviknuo da puste žičaru da radi kako bi došli do stuba br.4 koji je i najniži. Na tom mestu, kao sto se i vidi, uspeli su da oslobode ženu iz korpe. Ja sam se po silasku sa žice vratio do zene i ponudio pomoć pošto sam lekar, međutim čovek iz GSS je već stavio imobilizaciju i cekali su nekog da preveze ženu. Nesreća je i to što su ski sanke zaglavili, pa smo ja, radnik zičare i još jedan čovek nekako uspeli da ih izvučemo te je žena napokon prevezena u ambulantu. Ovo je trajalo dodatnih 10-tak minuta, što čini sve zajedno od pocetka oko 20-25 min, što je previše!  Ruka (zglob) joj je bila prikljestena sve vreme izmedju sedista korpe i metalne sigurnosne ograde koja se spušta pri sedanju u korpu. Kako je ona iskliznula i zaglavila ruku, ne znam. Ali, znam da te korpe, odnosno metalne sigurnosne ograde odavno ne funkcionisu kako treba, tj. "propadaju" i da bi ih pod hitno trebalo promeniti ili postaviti nove!
      Žena je otprilike stara oko 35-40 god., moze se proveriti o kome se radi u ambulanti, kod GSS ili kod Skijališta Srbije.
      Čudi me da zičara nije mogla da se vrati unazad, bilo bi apsolutno lakse i nesrećnoj ženi i radnicima da pruže pomoć. Ovako, prošlo je oko 10 stravičnih minuta dok nisu uspeli da spuste ovu ženu."
S poštovanjem,
dr Zoran Jovanović

http://www.youtube.com/watch?v=2jz8fzchTHE