Kralj šećera osvaja Kopaonik
5.11.2008. | 08:18 -> 30.11.-0001. | 00:00 | infoKOP sajt | KOMENTARI (12)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      U drugom pokušaju, bez konkurencije, vlasnik pet hektara „Geneksovih” hotela i apartmana postaće biznismen Miodrag Kostić za manje od 500 evra po kvadratu. 
      Ekskluzivni hotel „Grand“, konaci „Sunčani vrhovi“, restoran „Zvrk“ i 102 stana koje su nekada koristili zaposleni za koji dan biće u posedu Miodraga Kostića, vlasnika „MK grupe“. U tom „slalomu“ do vrha Kopaonika Kostić nije imao konkurenciju i sve će kupiti za oko 23 miliona evra ili koji evro više.
      Na ponovljenom tenderu, kako saznajemo, pet zainteresovanih kupaca otkupilo je dokumentaciju, ali se pred tenderskom komisijom pojavila samo jedna ponuda, i to ona Miodraga Kostića. Tačnije, ponuda sa dve koverte. Prema pravilu, u prvoj kupac šalje svoje generalije i reference, kako bi komisiji dokazao da za kupovinu ispunjava uslove, a u drugoj, manjoj, ponuđenu cenu. Prvi koverat komisija je otvorila 31. oktobra i konstatovala da pomenuta firma i njen vlasnik Miodrag Kostić ispunjavaju sve propisane kriterijume. Utvrđeno je, takođe, da je on i jedini kupac. Finansijska ponuda – odnosno manji koverat biće otvoren 6. novembra.
      Na prvom tenderu, na kojem nije bilo pristiglih ponuda, tražilo se za „Geneksovu“ imovinu na Kopaoniku najmanje 45 miliona evra, a na novom tražena cena je smanjena na početna 23 miliona evra. Ponuđena cena, dakle, može biti jedan, tri, ili koji evro više od početne, i to za pedeset hiljada kvadratnih metara hotelskog, restoranskog i smeštajnog prostora, narodski rečeno, za pet hektara pod krovom. Računica još pokazuje da će ova imovina biti kupljena po ceni kvadrata nižoj od 500 evra. Bagatelno, rekli bismo, ali tako je to kome posao ide od ruke. To je džaba, tvrde i zaposleni na ovoj planini, koji ne žele da im se ime pominje u novinama. Oni tvrde da se otprilike za toliko prodaje kvadrat placa, i to dole, pet kilometara niže u poznatom „vikend naselju“, a gore kod „Granda“ i znatno skuplje.
      – Sve ovo ne želim da komentarišem – kaže Zoran Panović, predsednik sindikalne organizacije „Geneksa“ na Kopaoniku i član tenderske komisije. – Osim da je ovaj kupac prihvatio socijalni program i 253 zaposlena, prihvatio je i da nema otpuštanja dve godine i za godinu tehnološkog viška, bez saglasnosti radnika i isplate 400 evra po godini staža. Mi smo nezadovoljni odugovlačenjem isplate od 200 evra po godini staža na ime akcija koje su nam obećali u Ministarstvu za regionalni razvoj, a spiskovi već poduže čekaju.
      Priču o prodaji „Geneksove“ imovine na Kopaoniku ne želi da komentariše ni Jova Vranković, generalni direktor „Geneksa“, osim što ukazuje na nezadovoljstvo i rukovodstva i radnika nedavno usvojenim zaključcima Vlade Srbije. Po toj odluci vlade i preostala imovina ove firme na Kopaoniku se oduzima, a reč je o delu prostora upravne zgrade, tehničke baze i tri ugostiteljska objekta na skijaškim stazama. Ona će biti podeljena između opštine Raška i države, odnosno Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“. Zbog toga je, pre nekoliko dana, na planini bilo i protesta radnika.

Izvor: Politika