Kopaonik drži cenu
1.11.2008. | 10:03 -> 10:05 | infoKOP sajt | KOMENTARI (1)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      Privatizacija „Geneksovih“ hotela na Kopaoniku u prvom pokušaju nije uspela. Do 15. novembra znaće se njihova sudbina, a novi vlasnik dobija ih 31. marta, kada se završi zimska sezona. Ipak, cenovnik je utvrđen: Dan u „Grandu“ tokom novogodišnjih praznika koštaće 10.700 dinara ili 130 evra. Kao u nekom luksuznom hotelu u vrhunskom skijaškom centru na Alpima ili nedelju dana u bugarskom Borovecu. U pomenutu cenu nije uračunata boravišna taksa od 100 i osiguranje od 60 dinara.
      Prošla zimska sezona bila je jedna od rekordnih za Kopaonik, a samo iz Britanije čarterima preko Niša stizali su turisti posredstvom tri turističke agencije. Naša najpoznatija planina ove sezone biće stecište isključivo domaćih turista, jer se najveći britanski turoperator zahvalio na saradnji i - ukinuo čartere.
      - Otkazani su čarter-letovi, ali britanski turisti će stizati preko Beograda posredstvom agencija „Kristal“ i „Balkan holidejs“ - kaže Bratislav Pejković, direktor u „Geneksu“. - Istina je da će broj britanskih turista biti manji, ali ugovor nije raskinut i ostali smo u dobrim odnosima. Mi smo zarad buduće saradnje i do sada davali niže cene Britancima, a čarteri su stizali oko 23 časa i noćni transfer je bio težak. Loše je što smo ih
izgubili, ali ostali smo u dobrim odnosima, jer su bili zadovoljni uslugom.
      Srbija već beleži pad stranih turista, a naredne godine pad će biti još veći. Prošle godine na Kopaoniku je bilo 1.200 Britanaca, koji su od decembra do aprila stizali nedeljno. Britanskih turista bilo je i leti, kada Kopaonik „kuburi“ sa praznim krevetima.
      Posle pauze zbog blokade, ratova i bombardovanja Srbije, nacionalna Turistička organizacija pre pet godina mnogo je uložila u promociju Kopaonika. Štampane su brošure, dovođeni novinari i turoperatori na Kopaonik. Ove godine, navodno, „Geneks“ nije hteo da pokrije troškove smeštaja predstavnika agencija i medija.
      - Bilo je pregovora oko njihovog dolaska, a predložio sam da, pošto su došli da gledaju skijaške staze i ostale hotele, svi podelimo troškove njihovog boravka - kaže Pejković. - Niko se, međutim, nije pojavio.

      MESTA ZA SKIJANJE
      Trenutno na Kopaoniku boravi manje od hiljadu gostiju, a sezona će početi sredinom decembra.
      Zanimljivo je da, kako se propustna moć na žičarama povećava, tako se broj stranih turista smanjuje. JP „Skijališta Srbije“ uporno povećavaju kapacitete, pa je propustna moć 27.500 skijaša na sat, a obezbeđen je i veštački sneg.

Izvor: Večernje Novosti