Dani kraljice Jelene (6.6. - 12.6.2023.)
6.6.2023. | 00:26 -> 00:44 | Press | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Tradicionalna manifestacija „Dani kraljice Jelene“ neguje sećanje na vladarku i svetiteljku, kraljicu Jelenu, ženu kralja Uroša I. Pored toga manifestacija na originalan način predstavlja istoriju raškog kraja. Niz višednevnih kulturno-umetničkih događaja poput izložbi, pozorišnih predstava, predavanja, radionica, koncerata, sportskih turnira i dečijeg programa, koji se tom prilikom odvijaju u Raški i porti manastira Svetih Blagovesti – Gradac postaju deo kulturne tradicije Raške.

U ovogodišnjem programu učestvuju različiti stručnjaci, poznati profesori, umetnici, duhovnici, glumci, muzičari i kulturno-umetnička društva.

Prvog dana, 6. juna sa početkom u 12 časova u Domu kulture u Raški održaće se tribina za decu osnovnih škola Bezbednost dece na internetu. Mnogo je prednosti koje nam donosi internet i moderna tehnologija, ali moramo biti oprezni jer korišćenje te mreže nosi i mnogo rizika i zato je veoma važno da se podigne svest o opasnostima i izazovima korišćenja interneta. Svest o informacionoj bezbednosti mora da se razvija od najranijeg uzrasta. Važno je da deca, roditelji i nastavnici budu edukovani i informisani o prednostima, rizicima i načinima bezbednog korišćenja interneta.

U četvrtak, 8. juna
u Osnovnoj školi „Jošanička banja“ od 13 časova biće održana radionica izrade brojanica Zbog tebe brojim, zbog ljubavi postojim. Sestrinstvo manastira Gradac u okviru ove radionice pokazaće tehnike i načine pravljenja brojanica koje se praktikuju u manastiru. Vođa radionice je monahinja Tamara Miladinović. Samo pravljenje brojanica može imati terapijsko dejstvo kao i svaki ručni rad. Svaka brojanica može biti unikat.

U okviru „Dana kraljice Jelene“ i ove godine za decu osnovnoškolskog uzrasta je predviđena radionica mozaika Kamenčić jedan sam nije vredan u porti manastira Gradac. Vođa radionice je Ljiljana Rivić. Ideja radionice je da deca u tri dana susreta kroz grupni rad urade svako po neki deo mozaika. Sklop duhovnog i umetničkog je najbolji način prikazati deci i objasniti važnost neke ličnosti, a s druge strane dati im dozvolu da mogu da stvore nešto što je od velike važnosti i za njih i za druge koji su posmatrači jednog dečijeg dela koje ostaje iza njih. Devetog juna radionica će biti održana od 13 do 16 časova, desetog juna od 10 do 13 časova i 11. juna od 10 časova.

Devetog juna od 18 časova možete prisustvovati i otvaranju izložbe Republičkog zavoda za zaštitu spomenika HELENA, SERBIAE REGINA u galeriji Centra za kulturu Gradac.

Nakon izložbe od 18:30 časova sledi predavanje dr Dubravke Preradović - Postavili su temelje istraživanjima Gradca Gabrijel Mije i njegovi đaci i saradnici.

Dr Dubravka Preradović je naučna saradnica Balkanološkog instituta SANU. Dr Preradović je prvi laureat nagrade „Aleksandar Deroko“ koju je dobila 2021. godine za projekat „Gabrijel Mije i istraživanja stare srpske arhitekture“, koji čine izložba održana u Galeriji nauke i tehnike SANU, katalog izložbe i zbornik naučnih radova.

U subotu, 10. juna od 10 časova u Sportskoj hali u Raški odigraće se turnir u odbojci za decu Serviraj za radost. Organizator turnira je je odbojkaški trener Dragiša Živković.

U vreme kada smo svi mnogo vremena provodimo za ekranima važno je istaći značaj bavljenja sportom od najranijeg uzrasta, negovanje timskog duha i dečje radosti.

10. juna od 16 časova očekuje vas stručno vođenje kroz izložbu koju će voditi dr Dragana Pavlović istoričar umetnosti.

A od 17:30 časova sledi tribina profesora Predraga Dragutinovića Zadobiti dar ljubavi. Nasleđe kraljice Jelene.

Na pitanje Da li je ljubav dar ili se ljubav stiče? profesor Predrag kaže: Na ovo pitanje nema terijskog odgovora. Na njega se odgovara životom dostojnim Božjeg poziva. Jedan takav život vodila je kraljica Jelena. 

Od 20 časova u Domu kulture u Raški sledi pozorišna predstava VOZ, Zvezdara teatar iz Beograda u režiji Voje Brajovića. U predstavi igraju Sergej Trifunović i Voja Brajović.

U nedelju, 11. juna od 9 časova vas pozivamo na SVETU LITURGIJU koju će ulepšati pojanje dečjeg hora Crkvene opštine novosadske.

Nakon Svete Liturgije sledi koncert grupe Kalem u porti manastira Gradac. Kalem je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku balkanskih prostora, odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi - približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva.

Nakon koncerta uslediće nastup dečjeg hora Đurđevak (Mnogi „Đurđevčići“ započinju svoje horsko članstvo od svoje četvrte godine i osim što rastu fizički, i duhovno uzrastaju pevajući Gospodu pa tako od malih Đurđevaka izrastu veliki Đurđevci i tako nastane još jedna grupa pod nazivom Etno grupa Đurđevak) i Sveti Đorđe (Crkveni hor pri crkvi Svetog velikomučenika Georgija iz Užica. U svom gradu hor redovno učestvuje svojim pojanjem na Svetoj Liturgiji svake nedelje kao i na mnogim verskim praznicima u slavu Boga i njegovih svetih) i nastup Nacionalnog hora AVIA ARHANGELI, Zavičajno društvo Stara Pavlica.

Takođe, možete prisustvovati završetku radionice mozaika Kamenčić jedan sam nije vredan i izložbi Gastronomija raškog kraja i RADIONICI OSLIKAVANJA fragmenata zidnog slikarstva koju će voditi msr Marijana Protić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.  

Poslednjeg dana, 12. juna od 14 časova u Domu kulture u Raški odigraće se predstava za decu Veliki svet male Zoe u režiji Aleksandre Đurić. U predstavi igraju Tijana Jakovljević, Aleksandra Đurić i Petar Mihailović.

Organizatori „Dana kraljice Jelene“ su Opština Raška, Turistička organizacija Raška, Centar za kulturu Gradac, sestrinstvo manastira Gradac i Srednja škola Kraljica Jelena.