Kopaonik raj za skijaše, pakao za džep

25.10.2008. | 12:03 | infoKOP sajt | KOMENTARI (7)

      Kopaonik je najveći skijaški centar u Srbiji i nesumnjivo jedan od najlepših centara u ovom delu Evrope.
      Pored toga što predstavlja jednu od najlepših planina u Srbiji, Kopaonik se može pohvaliti i neverovatnim prirodnim potencijalom od 200 sunčanih i 160 snežnih dana godišnje, što će ga i ove zime učiniti „Mekom za skijaše“. Nažalost, u čarima najpopularnije srpske planine će moći da uživaju samo oni koji imaju više novca, jer je do kraja godine četvoročlanoj porodici neophodno da za sedam dana odmora izdvoji gotovo 2.000 evra.
Staze kao iz bajke
      Vrhunski uređeni tereni skijaškog centra Kopaonik pružaju neizmerno uživanje svim kategorijama skijaša, od početnika do skijaša vrhunskih sposobnosti, i čine boravak na Kopaoniku nezaboravnim.
      Skijaški centar Kopaonik poseduje preko 40 kilometara staza uređenih za alpsko skijanje i oko 20 kilometara staza za nordijsko skijanje. Za ljubitelje noćnog skijanja tu je i osvetljena staza „Malo jezero“. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, postoji i mogućnost kvalitetnog pokrivanja dela staza veštačkim snegom.
Izvor: Alo
Cene
      U prvim ponudama domaćih agencija moraćete u sopstvenoj organizaciji prevoza da dođete na Kopaonik, a cena povratne autobuske karte iznosi 1.550 dinara. Osim za prevoz, odrasli će morati da izdvoje još od 120 do 170 dinara za troškove boravišne takse i osiguranja (u zavisnosti od agencije), dok je za decu od sedam do 15 godina taj iznos umanjen za 50 dinara.
      Ski-pas, takođe, nije uračunat u cenu, a sedmodnevna karta za odrasle košta 4.900 dinara, za decu 3.200, dok starije osobe od 65 do 75 godina života plaćaju 3.700 dinara. Jednodnevna karta za skijanje košta 1.800 dinara, a ljubitelji noćnog skijanja će za to zadovoljstvo morati da plate 900 dinara. Nažalost, ovo su cene ski-pasa koje će važiti od kraja godine, a postoji mogućnost da će, kada krene sezona, biti još skuplje.
 
Privatni smeštaj
      Onima kojima su cene smeštaja u hotelima preskupe, na raspolaganju stoje i privatni aranžmani za zimovanje u četiri vile: „Kostić“, „Treska 98“, „Pantić“ i „Runolist“. Vila „Kostić“ nalazi se u vikend naselju „Treska“ i udaljena je četiri kilometara od „Konaka“. Cena po osobi za smeštaj u sobama iznosi 30 evra dnevno, a ovde možete da doplatite i hranu, koja za polupansion dnevno staje još osam evra.

      Smeštaj u apartmanima za period od 27. decembra do 3. januara, u zavisnosti od broja ležajeva (od pet do sedam) dnevno staje 80, odnosno 100 evra. Vila „Treska 98“ nudi apsolutni mir i raspolaganje celom kućom po ceni dvokrevetne sobe od 25 do 30 evra dnevno. Vila „Runolist“ drži nešto više cene, a cena apartmana u periodu od 21. do 28. decembra staje 45 evra dnevno, na šta treba dodati još 35 evra po osobi za doplatu polupansiona.

Skupi apartmani
      Cena noćenja u vili „Raška“, koja se nalazi u samom centru Kopaonika, za period od 6. do 20. decembra dnevno staje 3.600 dinara, a za sedmodnevni boravak u „Jatovim“ apartmanima, u istom periodu, morate da izdvojite 23.800 dinara. U vili „Bjanka“, koja se takođe nalazi u centru Kopaonika, do 20. decembra najam studija i apartmana za četiri osobe, za pet dana košta 275 evra, a samo sedam dana kasnije je isti smeštaj za sedmodnevni boravak, bukvalno dvostruko skuplji u studiju, a u apartmanima košta 615 evra. Na sve ovo, naravno, trebalo bi dodati i cene boravišne takse, prevoza, hrane i, naravno, ski-pasa.