Tajkuni u trci za hotele na Kopaoniku
20.10.2008. | 10:56 -> 10:59 | infoKOP sajt | KOMENTARI (5)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      Rok za ponude 31. oktobar, a tendersku dokumentaciju otkupilo šest kompanija, među kojima je MK grupa Miodraga Kostića i Modna kuća “Mona”. Na prvom neuspešnom nadmetanju u igri je bilo više domaćih biznismena, ali su učešće potvrdili samo Mišković i Cepter.
      Kako se prodaja imovine nekadašnjeg “Geneksa” na Kopaoniku bliži, to su ovdašnji turističko-ugostiteljski poslenici sve znatiželjniji ko će od šestorice domaćih biznismena, koji su otkupili dokumentaciju, postati novi vlasnik hotela “Grand”, apartmanskog naselja Konaci “Sunčani vrhovi”, restorana “Zvrk” i druge imovine “Internacionala CG”. Izvesno je da su tendersku dokumentaciju otkupili Miodrag Kostić i Modna kuća “Mona”, zainteresovani su i stranci, a Agencija za privatizaciju je pre nekoliko dana produžila rok za slanje ponuda sa 22. oktobra na 31, a aukcija će se umesto 29. oktobra održati 6. novembra.
      Početkom godine propao je prvi pokušaj da se proda ova imovina jer nijedna od firmi koje su otkupile tendersku dokumentaciju - švajcarski “Houm art end sejls servises”, koji se povezuje sa Filipom Cepterom, MK grupa Miodraga Kostića, “Hamsted investments” iz Beograda, beogradski “InterDil Invest” i “Aida aset asosiješen” iz Linheštajna, nije dala obavezujuću ponudu. Dejan Racić, direktor “Delta ril estejta”, firme Miroslava Miškovića, tada je izjavio da su zainteresovani za imovinu “Geneksa” na Kopaoniku ali da nisu dali ponudu jer im nisu odgovarali uslovi. Delta je, inače, kupila imovinu “Internacionala CG” u Beograd - hotel “Kontinental” i “Geneksove” apartmane.
 
Izvor: Glas javnosti
Četiri zvezdice obavezne
      Uslov za učešće u nadmetanju je garancija od šest miliona evra i dokaz da zainteresovani kupac posluje na međunarodnom tržištu, da raspolaže zaštićenim znakom (brendom) u odmorišnom hotelijerstvu sa najmanje četiri zvezdice, i da ima najmanje deset hotela sa četiri zvezdice. Investicioni program predviđa da novi vlasnik zadrži postojeću delatnost najmanje sledećih deset godina, ali i namenu stanova koje koriste zaposleni u periodu od tri godine. Novi gazda mora i da obezbedi kvalitet od najmanje četiri zvezdice za “Grand” u roku od dve godine, a za “Sunčane vrhove” u roku od tri godine.
I restoran Zvrk
      “Grand” ima površinu od 18.237 kvadrata, 171 sobu sa 414 kreveta. Apartmansko naselje Konaci “Sunčevi vrhovi” sastoji se od šest međusobno povezanih polukružnih paviljona. Ova celina ima 393 apartmana različitog tipa sa 1.491 krevetom. Tu su još 102 stana površine 2.743 kvadrata i restoran “Zvrk”.
      Nebojša Ćirić, pomoćnik ministra za ekonomiju, izjavio je da je politička situacija u Srbiji glavni razlog što su zainteresovani kupci odustali. “Očigledno da investitori čekaju rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji”, naveo je tada Ćirić. Da li su i kako rezultati uticali na potencijalne kupce videće se početkom novembra.
      Milorad Rajović, pomoćnik direktora “Internacional CG - Turistički centar Kopaonik”, kaže da će na ponovljenom tenderu početna cena biti 23 miliona evra, dok je prvi put bila 45 miliona evra. “Još nemamo pravih informacija, ali ponuda ima. Među zainteresovanima ima i stranih i domaćih kupaca”, kaže Rajović.
      Predsednik Sindikalne organizacije ugostiteljsko hotelijerskih radnika ICG na Kopaoniku Zoran Panović, koji je član Tenderske komisije, kaže da kupac mora da preuzme sve radnike, njih 253. U obavezi je, takođe, da zaposlenima isplati 400 evra po godini staža u slučaju da ih posle dve godine proglasi tehnološkim viškom. On navodi da se imena onih koji su otkupili dokumentaciju kriju što je protivzakonito. Panović potvrđuje da je hotele na Kopaoniku razgledalo više tajkuna, što domaćih, što stranih, među kojima je i nekoliko zvučnih imena, kao što je Miodrag Kostić, a dokumentaciju je otkupila i Modna kuća “Mona”, čiji su vlasnici Nada i Đorđe Momirović. “Mona” ima hotel na Zlatiboru u koji je uložila šest miliona evra. “Dokumentaciju je otkupilo šest kompanija”, navodi Panović.
 
Izvor: Glas javnosti