40 cm svežeg snega, sutra se očekuje novih 20 cm, uskoro u funkciji veći deo skijališta (FOTO)
19.1.2023. | 20:47 -> 22:30 | Autorski tekstovi | KOMENTARI (10)
| | | | | |


Talas intenzivnih padavina na frontu, kao ostatak snažne grmljavinske linije koja se kroz noć razvijala i premeštala iz Crne Gore na severoistok, uslovila je obilne snežne padavine na Kopaoniku, ranije jutros praćene i grmljavinom. Palo je čak 40mm padavina u obliku snega za svega 6h, sa veoma jakim vetrom koji od podneva slabi, što je ekstreman snegopad za tako kratko vreme. 

Nakon kratkog zatišja, nove snežne padavine se očekuju već u toku predstojeće noći, donoseći novih 20-ak centimetara snega do sutra uveče. No ni tu nije kraj, nove snežne padavine se očekuju već u noći na subotu.

Obilne snežne padavine omogućavaju da se narednih dana pusti u rad veći dela skijališta Kopaonik. Specijalizovana mehanizacija za uređenje staza je na terenu i priprema staze. Imajte u vidu da je, pri ovako obilnim snežnim padavinama, potrebno vreme da se staze pripreme i kvalitetno utabaju, obzirom da je sneg je mekan, rastresit i da konstantno pada. Realno je očekivati da staze budu kvalitetno pripremljene dva do tri dana nakon prestanka padavina. Ono što konačno ide na ruku Skijalištima je da sledi duži period temperatura u minusu, te će se aktivirati i sistem za veštačko osnežavanje.

Neki očekivani redosled puštanja u rad novih instalacija i staza je: najpre sve staze oko žičara Sunčana dolina i Pančić, zatim Marine vode i Karaman, a potom Duboke i Krčmar.

Po informacijama iz Puteva Srbije, trenutno su svi putni pravci prohodni uz obaveznu upotrebu lanaca i zimske opreme. Stanje na putevima može vrlo brzo da se promeni, te je savet da obavezno kontaktirate preduzeća koja održavaju putne pravce prema Kopaoniku.
Deonicu puta iz pravca Brusa do prevoja Jaram održava predezeće za puteve "Kruševac put", koji poseduje punkt kod hotela Srebrnac. O stanju na tom delu puta možete se informisati putem telefona +381666559217.

Deonicu puta od Rudnice i Jošaničke Banje do prevoja Jaram održava preduzeće "Novi Pazar-put", koji svoj punkt na Kopaoniku ima kod Sunčane Doline. Informacije o prohodnosti tog dela puta možete dobiti putem telefona +381365471370.

Pozivom na broj 1987 vozačima je na raspolaganju 24h operativni centar AMSS, gde se možete informisati i o stanju na putevima.