Hladnije vreme uz značajnije snežne padavine (FOTO & VIDEO)
19.1.2023. | 18:33 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (11)
| | | | | |


Ogromno polje niskog pritiska, sa vrlo promenjivim i dinamičnim vremenom koje je obeležilo početak sedmice, polako se stišava. Vazdušni pritisak iznad kontinenta počinje naglo da raste, pogotovo iznad severnih delova Evrope gde zatim dolazi do spajanja anticiklona sa Atlantika i Skandinavije u takozvanu formu blokinga. Nizak pritisak i ciklonska aktivnost ostaju primarno samo južnije, u Sredozemlju. Posledično razvoju anticiklona severno, sa severozapada se očekuje priliv hladnije vazdušne mase prema jugoistoku, odnosno našem području.

Na Kopaoniku će vreme biti vrlo promenjivo u narednom periodu, uz puno oblačnosti  i česte, značajnije padavine u vidu snega zbog priliva hladnijeg vazduha.Prvi talas padavina se očekuje u drugom delu noći na četvrtak, kao i u četvrtak kroz jutro i deo prepodneva. U početku može biti u naselju mešovitih padavina, dok će u najvišoj zoni padati sneg. Sa dolaskom glavnog talas ka jutarnjim satima, padaće čist sneg i u samom naselju, uz impresivni intenzitet padanja i uslove za grmljavinu. Zatim će kroz veći deo dana uslediti padavinsko zatišje, ali uz i dalje prisutnu maglu. 

Nove padavine bi usledile tek kasno uveče i u noći na petak. Vetar sa jugozapada, nakog jakog, vrlo jakog i na udare u višim zonama olujnog, u drugom delu dana konačno u slabljenju. U noćnim satima će potpuno prestati. Maksimalna temperatura 0 stepeni, zatim od večernjih časova u padu. U petak oblačno sa snegom, pre svega u prvom delu dana. Vetar u skretanju na umeren, severni. Maksimalna temperatura biće izmerena ujutru, zatim u daljem padu kroz veče sve do -8 stepeni.

U subotu novo naoblačenje sa snegom. Duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar. Maksimalna temperatura -7 stepeni.

U nedelju nakon još nešto snega rano ujutru, padavinsko zatišje i uglavnom suvo vreme. Vetar umeren, jugoistočni. Maksimalna temperatura -5 stepeni.

Što se tiče ukupnih snežnih padavina do kraja nedelje, očekuje se da padne 35-40cm novog snega.

Početkom iduće sedmice manje zatopljenje, ali nedovoljno da bi se osetilo na planini tako da će se zadržati zimsko vreme uz povremene snežne padavine.Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB