Tri strane Kopaonika po deseti put na našoj planinskoj lepotici
26.7.2023. | 10:12 | Press | KOMENTARI (1)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Tereni Nacionalnog parka Kopaonik ove godine će po jubilarni deseti put, ugostiti mnogobrojne ljubitelje brdskog biciklizma u okviru biciklističkog maratona ”Tri strane Kopaonika” koji čini krunu letnje sezone i koji zajedno sa trail trkom ”Trail race Kopaonik” ujedno formira najposećeniji letnji vikend na našoj najpoznatijoj planinskoj lepotici. 

„Tri strane Kopaonika“ održaće u nedelju 30. jula sa početkom u 10h i to po deseti, jubilarni put. Maraton, koji je postao epicentar okupljanja svih ljubitelja biciklizma nudi učesnicima tri regularne staze „Beli meda“, „Jela“ i „Pančić“  i dve staze za sve popularniju kategoriju e-bike učesnika.

Za početnike i učesnike koji bi po prvi put da se oprobaju u zabavnoj stazi dugoj 20km tu je staza „Beli meda“. Ova staza idealna je za ulazak u svet planinskog biciklizma. Staza nema veliku visinske razliku i u većem delu ide po jakim šumskim putevima što je čini idealnom za sve koji bi da se upuste u avanturu na dva točka. Učesnici na stazi „Beli meda, startovaće iz Doline spotova da bih ih staza dalje vodila u pravcu Jarma, a nešto kasnije i ka Likinoj česmi. Odatle, učesnici prave krug predivnim šumskih putevima i otvorenim šumskim livadama nazad ka Jarmu da bi se vratili preko „Gljivarske staze„ nazad u cilj koji će se takođe nalaziti u Dolini sportova.

Za one malo spremnije, koji imaju više iskustva, ali i kilometara u nogama tu je staza „ Jela“ duga 35km. Staza Jela ove godine proći će tik pored predivnog vidikovca „Velika stena“ i obići neke od prelepih predela u potezu ispod vrha Gobelja. Učesnici će u povratku ka cilju trke takođe proći gljivarskom stazom kako bi uspešno završili svoju trku u Dolini sportova.  
Staza „Pančić“ namenjena je iskusnim biciklistima koji će savladati dužinu oko 50km i visinsku razliku preko 1500 metara. Ova staza biće formirana tako da testira učesnike do njihovih poslednjih granica. Brzi spustevi menjaće se sa izuzetnim usponima, a stazu će krasiti velike promene u visinsko razlici. 

Prateći trendove, ali i osluškujući potrebe ljubitelja biciklizma, ove godine će ponovo biti organizovane i e-bike trke na stazama „Beli meda„ i „Jela“ pa će svi učesnici koji imaju električne bicikle moći da učestvuju u odvojenim kategorijama. Ova najbrže rastuća kategorija u okviru brdskog biciklizma okupiće veliki broj učesnika, a ispred organizacije otvoren je poziv svim ljubiteljima e-bike vožnje da se oprobaju na jednoj od dve ponuđene staze. 

Pored svih navedenih sportskih dešavanja ovaj vikend obeleže brojne druge zabavne aktivnosti poput kulturno-umetničke manifestacije „Dani borovnice“, sajma na otvorenom sa izlagačima iz sveta sporta i rekreacije, muzičkog programa, organizovanih izleta, pešačkih tura, trail trke „Trail race Kopaonik„ i sličnih sadržaja.

Proslavljajući 10. godina od osnivanja prve trke, organizator je ove godine za sve učesnike pripremio bogat učesnički paket, kvalitetnu takmičarsku majicu i medalju i bogat nagradni fond za najbolje učesnike, a dobra organizacija koja je postala sinonim za trke na Kopaoniku garantuju nazaboravni provod krajem jula na Kopaoniku! 

Tri strane Kopaonika i ”Trail race Kopaonik” održavaju se uz podršku Nacionalnog parka Kopaonik, JP Skijališta Srbije, Opština Raška i Brus , a ove godine generalni partner događaja je Imlek Protein.

Redovne prijave otvorene su do 30. juna nakon čega nastupa period kasnih prijava koji će trajati do zatvaranja svih prijava 20. jula 2023. godine. Svi zainteresovani učesnici više informacija kao i link do prijava mogu potražiti na sajtu trke www.tristranekopaonika.rs.

Photo by Live Prodiction