Restoran Bacco - Prefinjena harmonija hrane i vina | Luksuzno fine dining iskustvo na Kopaoniku
4.3.2022. | 01:34 -> 01:36 | PR | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Vino svaki obrok čini značajnim i uzvišenim, a svaki ugođaj elegantnijim. U njemu treba da uživamo svim čulima, ali najvažnije našom dušom. Jedinstvenosti ovog koncepta „za uživanje svim čulima“ nisu odoleli ni najveći hedonisti koji u Bacco rado dolaze kako zbog tejstinga vrhunske selekcije etiketa, tako i iz želje da budu potpuno uvedeni u našu francusku priču, jer bez priče, vino je samo - vino.


Vino svaki obrok čini značajnim i uzvišenim, a svaki ugođaj elegantnijim. U njemu treba da uživamo svim čulima, ali najvažnije našom dušom. Jedinstvenosti ovog koncepta „za uživanje svim čulima“ nisu odoleli ni najveći hedonisti koji u Bacco rado dolaze kako zbog tejstinga vrhunske selekcije etiketa, tako i iz želje da budu potpuno uvedeni u našu francusku priču, jer bez priče, vino je samo - vino.

Već četiri decenije hotel Grand Kopaonik istrajan je u tome da svoje goste nikada ne dočeka u istom izdanju, niti ih isprati sa istim uspomenama. Ovde je sve podređeno dobrom osećaju i prefinjenim zadovoljstvima, sa posebnim akcentom na vrhunske gastronomske doživljaje. U to nas uverava i jedinstveni fine dining restoran Bacco sa nesvakidašnjom kulinarskom fuzijom od nepogrešivog spoja moderne varijante francusko-mediteranske kuhinje sa primesama azijskih ukusa i najkvalitetnijih sastojaka iz celog sveta.

U beskrajnom varijetetu hrane i vina, postizanje savršenog sklada i harmonije ukusa u restoranu Bacco dešava se sa lakoćom. To vrhunsko iskustvo kojim ne odolevaju ni najveći hedonisti upravo je svakodnevni izazov head somelijerke Bacco restorana, Magdalene Jezdić, profesionalke koja svojim vrhunskim poznavanjem vina i njegovih osobina, veštinom prepoznavanja stila i senzibiliteta, pronalazi perfect match za svakog gosta. Kaže da u vinu ima nauke, geografije, hemije, biologije, istorije, kulture jednog naroda i tradicije. „Somelijer zaista treba da bude živa i pokretna enciklopedija ugostiteljstva. Vino će doprineti punom uživanju kada se uz svako jelo sa puno pažnje i umeća odabere odgovarajuće. Treba imati na umu da je zadatak vina da uzvisi gastronomski doživljaj i ono nikako ne sme svojim karakteristikama u potpunosti prekriti ukus hrane, a ni hrana ne sme vino učiniti neprimetnim. Drugim rečima, uparivanjem vina i hrane dobijamo tzv. „treći ukus“, objašnjava nam Magdalena dok ispituje telo tek pristiglih slovenačkih i rumunskih etiketa.

Zaštitni znak restorana – Five Senses Menu, predstavlja zavodljivu sinergiju ukusa i selekcija vina koja pleni elegancijom i svežinom, i rezultat su veštog spoja tradicije i iskustva, kao i predanog rada šefova Bacco restorana. „Ideja je bila probuditi apsolutno sva čula i spojiti više jela iz različitih kuhinja, uparenih sa različitim vinima. Svaki course je posebna priča za sebe i ukus iz jednog dela sveta. Želimo da gostima kroz autentične ukuse prezentujemo naš menu i to u jednom stilizovanom maniru“, objašnjava Stevan Tomović, šef restorana Bacco, a odmah za njim Milorad Gavrilović, executive šef hotela Grand dodaje da uspeh restorana leži u celokupnom doživljaju ambijenta koji počinje od samog ulaska u Bacco. U velikoj meri performans završne pripreme hrane uz neizostavan proces flambiranja pred gostom, butterfly service, old school cusine, fantastična atmosfera uz zvuke dobre muzike i provod sa stilom, samo su neki od razloga zašto je Bacco za tako brzo vreme postao sinonim za hedonizam. Specifičan potpis somelijera Bacco restorana može se osetiti kroz punoću ukusa koju dobija pažljivom selekcijom vina uz vrhunske kulinarske specijalitete poput terina od guščije džigerice sa maldonskom solju, kremaste supe od vrganja, bukovače, smrčke i lisičarki sa uljem od bosiljka i crnim rendanim tartufima ili pak prženog bakalara. „Jedan elegantni klasik flambirani stejk Dijana uparili smo sa vinom Grand Trianon 2016, vinarija Erdevik. Ova kupaža Cabernet Sauvignon-a, Merlot-a i Shyraz-a odležala je 16 meseci u barik buradima, a vino je punog tela i voćnih aroma, kao i arome kože kože koji je idealan pratilac mesa u ovom jelu. Ideja kojom se vodim usklađena je sa konceptom Bacco restorana – probuditi apsolutno sva čula“, ističe Magdalena i zaključuje da gosti u Bacco rado dolaze kako zbog tejstinga vrhunske selekcije etiketa, tako i iz želje da budu potpuno uvedeni u našu francusku priču, jer bez priče, vino je samo - vino.

Vino svaki obrok čini značajnim i uzvišenim, a svaki ugođaj elegantnijim. U njemu treba da uživamo svim čulima, ali najvažnije našom dušom.

Za potpuni ugođaj restoran poseduje i svoj vinski podrum koji odgovara standardima večitih hedonista, sa vrhunskom selekcijom, tehnologijom sazrevanja koja određenim etiketama daje dodatnu vrednost nakon izvesnog vremena. „Restoran Bacco poseduje veoma kompleksnu vinsku ponudu, sa još upečatljivijim wine seller-om u kom se vina čuvaju. Imamo 162 etikete, gde preovlađuje Francuska sa svojim regijama, ali ne zaostaje ni Italija sa supertoskanskim vinima, kao i Balkan, Srbija, i naravno Novi svet. Mogu slobodno reći da posedujemo najkvalitetniju vinsku ponudu na Kopaoniku“, objašnjava Magdalena i podvlači da vinski svet takođe želi nešto autentično i originalno sa naših prostora, te veruje da potencijal leži u našim autohtonim sortama, poput tamjanike i prokupca. „Među etiketama restorana najviše sam ponosna na vertikalu Chateau Palmer iz srca Margaux, u Bordeaux regiji. Postojane, uravnotežene, duge i svilenkaste kreacije - ovo je potpis Chateau Palmer. Jedan od najpoznatijih trećih rodova. Retki su restorani koji mogu ponuditi vertikale etiketa, pogotovo francuskih, mi smo jedni od retkih i ponosna sam na to“, ističe Magdalena.

Biti somelijer je način života. Oni danas nisu samo prodavci, degustatori i ocenjivači vina, već u restoranima i hotelima predstavljaju dirigenta harmonije vina i hrane.

„Vođenje Bacco restorana i postavljanje vinske liste, i održavanje koncepta i standarda, mi je donelo brojne izazove ali i pospešilo moje znanje o hrani, vinu, komunikaciji sa gostima.. Sebe vidim u nekom od Michelin star restorana, kao moj sledeći korak, gde ću svoje znanje i umeće podići na još viši nivo, ali možda i baš Bacco bude jednog dana Michelin star restoran. Never say never“, zaključuje Magdalena Jezdić.