Restoran BACCO - Prefinjeni hedonizam sa potpisom dvojice virtuoza
4.3.2021. | 17:02 -> 20:19 | PR | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Restoran BACCO - Prefinjeni hedonizam sa potpisom dvojice virtuoza - Milorada Gavrilovića i Stevana Tomovića

Kada pripremaju hranu, šefovi Bacco restorana zapravo kreiraju uspomene. Hrana pokreće emocije. Delimo je sa ljudima i imamo zajednička sećanja na istu. Za Stevana i Milorada, najveća pohvala nisu Michelinove zvezdice, već pohvala gostiju – "Dva puta mi se do sada desilo da smo večeru započeli Amuse bush-om, svojevrsnim pozdravom iz kuhinje, a da nam je gost upravo to zatražio kao glavno jelo. Za mene je ovakva vrsta pohvale prava Michelinova zvezdica", naglašava Stevan.

Iako Kopaonik zimi važi za mondensko skijalište, po senzibilitetu pravih i iskusnih hedonista, nedostajala mu je još jedna lestvica, prefinjena gastronomska ponuda i mesto sa posebnim stilom daleko od sveopšte planinske vreve i već poznatih ukusa. Sada, u hotelu Grand, Kopaonik je dobio svoj biser neprikosnovenog hedonizma, koji već na prvi pogled osvoja apsolutno svako čulo.

Nosilac ekskluziviteta, hedonizma i vrhunskog ugostiteljskog umeća, ušuškan u srcu Kopaonika, Bacco predstavlja krunu gastronomske kreativnosti hotela Grand. Dvojac koji je zaslužan za donošenje duha luksuznih prestonica gastonomije su veliki ugostiteljski inovatori, šefovi kuhinje, Milorad Gavrilović i Stevan Tomović. Ovih dana, možete ih sresti kako šetaju po snežnim stazama Kopaonika, prikupljajući inspiraciju za neki novi „tanjir za pamćenje“.

Kada posmatramo iskusne kuvare kako spremaju hranu potpuno posvećeni i zaneti idejom koji su osmislili, skoro da ne možemo zamisliti da za njih postoji vreme pre kulinarstva. Iako nikada nisu posumnjali u svoju intuiciju i ostvarili sve što su zamislili, Milorad i Stevan nisu oduvek znali da će zaplivati u kulinarskim vodama, već ih je život naneo u tom pravcu. Milorad Gavrilović je slučajnim susretom kuvara iz Splita zavoleo ovaj posao, dok se Stevan nakon sedam godina vratio „kući“, gde je i započeo svoju karijeru – u hotel Grand.

"Jedna dobra kulinarska priča nastaje od ideje, ambijenta i atmosfere. Nekada je trebalo obići ceo svet u potrazi za istinskim gastronomskim užitkom, dok od ove sezone gosti mogu u uživati šarmu našeg kulinarstva u samom srcu Kopaonika“, naglašava Milorad Gavrilović i ističe da su na sadržaj menija Bacco restorana imala uticaj brojna njegova putovanja i da je u Srbiji iznova našao svoju kreativnost.

Jedinstven i prefinjen, ušuškan i sofisticiran, restoran se nedvosmisleno izdvaja od sveukupne ugostiteljske ponude na Kopaoniku, ali i van njega. Svojim gostima nudi autentično iskustvo i neponovljivo gastronomsko-hedonističko putovanje koje počinje na samom ulasku, a jedinstvena fuzija sastojaka nastaje nepogrešivim spojem moderne varijante francusko-mediteranske kuhinje sa primesama azijskih jela i najkvalitetnijih začina iz celog sveta.

Hrana predstavlja izvor stila, karaktera i individualnosti. Da kuvanje i može biti umetnost potvrđuju i dva virtuoza Bacco kuhinje, Milorad i Stevan. „Još u kamenom dobu, pećinski ljudi su na kamenu urezivali svoju svakodnevnicu, koja se smatra prvom formom umetnosti. Kuvanje jeste deo te svakodnevnice, stoga smatram, i jedan od izvornih pravih umetnosti“, izjavljuje Stevan Tomović i dodaje da svaki kuvar tokom karijere gradi svoj stil i da uz kvalitetne namirnice, strast i ljubav nastaje najbolje jelo.

Zaštitni znak restorana – Five Senses Menu, rezultat je predanog rada šefova Bacco restorana u saradnji sa Kempinski timom kuvara, a uz pomoć Head Chef de Rangova, koji su se proslavili u najboljim svetskim fine dining restoranima od kojih su mnogi ovenčani sa Michelinovim zvezdicama.

"Ideja je bila probuditi što više čula i spojiti više jela iz različitih kuhinja, uparenih sa različitim vinima. Svaki course je posebna priča za sebe i ukus iz jedne regije. Želimo da gostima kroz autentične ukuse prezentujemo naš menu i to u jednom stilizovanom maniru", objašnjava Stevan, a odmah za njim Milorad dodaje da uspeh restorana leži u celokupnom doživljaju ambijenta koji počinje od samog ulaska u Bacco. U velikoj meri performans završne pripreme hrane uz neizostavan proces flambiranja pred gostom, butterfly service, old school cusine, fantastična atmosfera uz zvuke dobre muzike i provod sa stilom, samo su neki od razloga zašto je Bacco za tako brzo vreme postao sinonim za hedonizam.

Specifičan potpis šefova može se osetiti kroz vrhunske kulinarske specijalitete poput svetskih klasika – Flambiranog stejka Dijana, Brancina Aburi, ali i Welingtona uz inovativne varijacije za koje su zaslužni šefovi kuhinje.

"Salmon Millefolie je na primer naše autentično jelo na koje smo veoma ponosni – u finom lisnatom testu nalazi se meso lososa i krabe, a sve je preliveno crème fraîche i ikrom od lososa. Uz tako osvežavajući starter predviđeno je penušavo vino "Trijumf" srpske vinarije Aleksandrović koje je pravljeno tradicionalnom francuskom metodom i nosi voćne arome. Zaista želimo da svaki course ima jednu gospodstvenu notu i ali i da pružimo kompletan doživljaj, pored čistog uživanja u samoj hrani“, naglasio je Milorad Gavrilović.

U kontekstu kulinarske kreativnosti, posebno se izdvajaju kombinacije ukusa poput jela Lobster bisque. "U pitanju je supa od jastoga u fuziji sa sitno iseckanom kruškom koja perfektno balansira odnos šećera i kiselosti. Pored ovog jela izdvojio bih i jako zanimljivu rapsodiju ukusa - kozji sir i džem od dunja", objašnjava Stevan.

Kada pripremaju hranu, šefovi Bacco restorana zapravo kreiraju uspomene. Hrana pokreće emocije. Delimo je sa ljudima i imamo zajednička sećanja na istu. Za Stevana i Milorada, najveća pohvala nisu Michelinove zvezdice, već pohvala gostiju – „Dva puta mi se do sada desilo da smo večeru započeli Amuse bush-om, svojevrsnim pozdravom iz kuhinje, a da nam je gost upravo to zatražio kao glavno jelo. Za mene je ovakva vrsta pohvale prava Michelinova zvezdica“, naglašava Stevan.

Omiljeni kutak za ljubitelje vina je privatni podrum sa vrhunskom selekcijom, sa tehnologijom sazrevanja koja određenim etiketama daje dodatnu vrednost nakon izvesnog vremena. Uživanje u italijanskim super toscan vinima i izvrsnim klasičnim vinima sortiranim po francuskim regijama, ali i najpoznatijim šampanjcima, upotpunjuje somelijer, Magdalena Jezdić koja je spremna da svakom gostu ponaosob predstavi neizostavan deo upečatljivog Bacco iskustva.

"Gosti u Bacco uglavnom dolaze kako zbog tejstinga vrhunske selekcije etiketa, tako i iz želje da budu potpuno uvedeni u našu francusku priču, jer bez priče, vino je samo - vino. Veoma upečatljiv je i wine cellar sa jako razvijenom vinskom kartom po starom i novom svetu, kao i po regijama"
, objašnjava Magdalena i ističe da vino ne poznaje vreme, baš kao ni pravi ambijent za njihovo degustiranje.

Ukoliko je pak, koktel prvi izbor gostiju, barmena Bacco restorana, Joku Lagatora, često nazivaju modernim alhemičarem, upravo zbog toga što veštim kombinovanjem najkvalitetnijih sastojska opojnih mirisa, svakodnevno servira magiju pred očima gostiju. Slojevite kreacije raznovrsnih ukusa donosi notu egzotike u kompletno iskustvo.

Ove sezone, restoran Bacco definitivno je najveće iznenađenje hotela Grand, ali i Kopaonika, koji donosi i obećava duh luksuznih prestonica gastronimije i hedonizma. Novi restoran predstavlja početak nove ere hotela Grand i daje nam mali uvid u apsolutno besprekoran stil, ali i izgled hotela koji nas očekuje već sledeće zimske sezone.

Milorad Gavrilović
Stevan Tomović