(Ne)obeleženost staza drugi put
15.2.2008. | 20:05 -> 20:10 | Autorski tekstovi | KOMENTARI (9)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


     Obzirom da se u odnosu na prošlu skijašku sezonu obeleženost staza minimlano poboljšala aktiviranjem jedne digitalne table na skijalištu ponavljamo modifikovan tekst koji se odnosti na obeleženost staza.
     Nakon mnogobrojnih sugestija kako domaćih tako i stranih turista moramo pokrenutni temu vezanu za obeleženost staza. Kap koja je prelila čašu i koja nas je navela da napišemo par redova na ovu temu je bio okrenut naopačke znak broj 4 koji obeležava novoizgrađenu žičaru Pančićev vrh ili popularno zvanu Pančić express.
      Da li je moguće da se na Kopaoniku grade žičare vredne milione €, a da niko ne pokrene pitanje obeleženosti staza. Posebno ako se radi o planini na koju se navuče jaka magla za par minuta. Čak i vrlo dobri poznavaoci Kopaonika se u tim trenutcima teško snalaze! Zar je toliko teško i skupo obeležiti staze ili jednostavno niko nema želju ili možda ideju da to sprovede u delo?!
      Ako već po dobroj srpskoj prirodi niko ne poštuje domaće turiste, nepoštovanje stranih turista može nam se veoma lako obiti o glavu. Čitamo i slušamo vapaje stranca koji ne mogu da veruju da su se izgubili na planini na kojoj očekuju da za svoj novac budu makar bezbedni! Nadmo se da će bar njihovi vapaji doći do nadležnih pošto očigledno strani turista kako po ceni tako i po primedbama ima prednost nad domaćim.
      Putokazi su naravno iz osamdesetih godina, a većina njih koji su preživeli 20tak godina zime su totalno pogrešno usmereni. Ove godine se delom postavljaju novi putokazi na nekoliko raskrsnih lokacija i to u sred skijaške sezone. Da li je moguće da se zemljani radovi i betoniranje radi u februraru?! Leto kao da ne postoji za JP "Skijališta Srbije".
      Sa druge strane se postavlja i pitanje koliko su bezbedni uopšte takvi stubovi po skijaše? Kako je moguće da na npr. Beloj reci stoje stubovi jako zarđali bez zaštitne ograde. Da li je gore pogoditi stub ili odleteti u provaliju?
      Nije li smešno da se staze uz žičare koje vrede po 5 i više miliona € postavljaju markeri u vidu drvenih stubova klesanih verovatno sekirama u domaćoj radinosti?! Nije li smešno da i prošlogodišnje table sa radnim vremenom žičara imaju greške i da nisu zamenjene novim datumima za ovu godinu? Nije li smešno da se ne konsultuju bar ako ništa drugo skijaši rekreativci koji bi sve to bolje i kreativnije uradili. Omogućimo ljudima koji vole Kopaonik da imaju uticaj na zabivanja na njemu i ovakve stvari se nikada neće događati!
      Velika je neodgovornost na takav način tretirati skijalište. Da su staze bolje obeležene možda bi danas i Takač bio među živima. Sva sreća u nesreći je da je nastradao stariji čovek pa je sva odgovornost pala na njegovu dob. Ko bi odgovarao da je nastradalo neko dete ili rečnikom onih koji prave razliku između stranog i domaćeg turiste ko bi odgovarao da je nastradalo dete nekog stranca?