Česte snežne padavine, uz dalje značajnije povećanje snežnog pokrivača (FOTO)
7.1.2021. | 16:03 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (8)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Nad Evropom, pogotovo u delu bliže nama se napokon ustavlja sinoptički zimska situacija. Nizak pritisak i ciklonska aktivnost ostaju u Sredozemlju, ali raste pritisak iznad zapadnih i centralnih delova kontinenta pa hladniji vazduh koji je tamo prisutan već neki period može da se pokrene južnije, ka oblasti Balkana i naše zemlje.

Već danas postepeno nailazi nova oblačnost sa jugozapada koja će Kopaoniku doneti snežne padavine. Početak padavina se očekuje oko 19h. Snežne padavine će imati tendenciju jačanja kako veče i noć bude odmicalo. Vetar do kraja dana slab, u skretanju na istočni. Maksimalna temperatura -3C.

U petak oblačno sa snegom, intenzivnijim u prvom delu dana. Sredinom dana ili u rano popodne padavine bi nakratko značajnije oslabile ili prestale, a zbog dotoka toplijeg vazduha je moguća i susnežica. Kasnije popodne i uveče još jedan nešto intenzivniji talas padavina uz pad temperature. Vetar prepodne umeren istočni, u najtoplijem delu dana slab južni, dok bi uveče skrenuo na umeren severni. Biće i magle u višoj zoni planine. Maksimalna temperatura -1C.

U subotu oblačno i hladno, veći deo dana suvo. Kasnije uveče i tokom noći počeće da pada sneg.  Biće i magle. Vetar slab do umeren, severoistočni. Maksimalna temperatura -6C.

U nedelju oblačno sa snegom veći deo dana. Duvaće umeren jugoistočni vetar, u skretanju na južni uveče i u toku noći.  Maksimalna temperatura biće zabeležena kasnije uveče i iznosiće -2C. Biće i magle. Usled porasta temperature na visini dalje u toku noći sneg bi mogao preći u susnežicu ili kišu. 

U ponedeljak ponovo postepeno sve hladnije, a padavine u vidu kiše i susnežice u samom početku, a zatim i snega se očekuju uglavnom u prvom delu dana. Vetar u skretanju na jugozapadni, kasnije i zapadni. Biće i magle. Maksimalna temperatura biće zabeležena u toku noći, dok će minimum biti zabeležen kasnije uveče i iznosiće -5C.

U utorak dosta oblaka, uz provejavanje snega. Vetar slab, severni. Maksimalna temperatura -6C.

Što se tiče snežnih padavina generalno, one će (kao što je i u naslovu rečeno) biti obilnije. Već od večeras pa do petka uveče se očekuje novih 21 do 22 cm snega. Od subote uveče pa do ponedeljka prepodne bi bilo još dosta, dosta padavina, ali je teško reći tačno koliko snega, jer se još uvek ne zna koliko bi otpalo na tu kišu ako bi ona padala (možda je i ukinu modeli kada se termin još više približi). Za očekivati je još bar 22 do 23 cm, a ako kiša zakaže vrlo lako i 30-ak cm. Naravno, ukupna akumulacija će se značajno sporije povećavati.
 
 
Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB