Državno prvenstvo u paraglajdingu održava se na Kopaoniku
11.9.2020. | 20:16 | Takmičenja | KOMENTARI (0)


Najveće državno takmičenje u paraglajdingu u disciplini prelet održava se od srede 9. septembra do nedelje 13. septembra na Kopaoniku u organizaciji Paraglajding kluba "Golija" iz Raške i Vazduhoplovnog saveza Srbije. Na takmičenju učestvuje približno 30 najboljih pilota iz Srbije, a titulu prošlogodišnjeg državnog prvaka će braniti Vladimir Bačanin iz Paraglajding kluba "Air 037" iz Kruševca.

Prema programu takmičenja, registracija i otvaranje takmičenja održani su u sredu 9. septembra, a od četvrtka 10. septembra do nedelje 13. septembra su takmičarski dani. U zavisnosti od vremenskih uslova i pogodnog pravca vetra, piloti će započinjati svoje takmičarske zadatke sa jednog od tri kopaoničkih poletišta – "Jadovnik", "Kokorovac" i "Orlove stene". Proglašenje pobednika je planirano za nedelju 13. septembar.

Državno prvenstvo je ujedno i test takmičenje za Svetski kup koji bi trebalo da se održi sledeće 2021. godine na istom mestu i u istoj organizaciji. Takođe, uz državno prvenstvo Srbije trebalo je na ovom mestu da se održe i državna prvenstva Mađarske i Bosne i Hercegovine, koja bi okupila oko 150 pilota na Kopaoniku, međutim situacija sa virusom Covid-19 je poremetila planove pilotima paraglajdera i onemogućila pilote iz okruženja da prisustvuju takmičenju.