Završeno čišćenje južnih delova Pančića od kasetnih bombi (FOTO & VIDEO)
19.8.2020. | 18:09 | Press | KOMENTARI (2)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


18.8.2020. godine na južnom obronku Pančićevog vrha, uništene su pronađene kasetne bombe koje su zaostale od NATO bombardovanja 1999. godine. Sa ovim projektom Kopaonik je konačno čist i bezbedan na teritoriji uže Srbije, dok se na kosovskom delu (teriorija opštine Leposavić), procenjuje da je ostalo još oko 30 hektara terena koje je potrebno deminirati. Ostali delovi Kopaonika uključujući i ski staze su odavno očišćeni. Nakon čišćenja neeksplodirane kasetne municije sa ove površine, otklonjena je opasnost za ljude i životnu sredinu, što će doprineti povećanju bezbednosti svih posetilaca Nacionalnog parka Kopaonik, kao najvećeg turističkog centra za zimske sportove u Srbiji.

Prema rečima Kurandića, tehničara telekomunikacija kontrole letenja na Pančiću, do sada je otkriveno više eksplozivnih naprava i detonatorskih upaljača. Posle kompletne markacije izvršilo se njihovo aktiviranje. Nakon toga ostao je samo manji deo minskog polja koji je na teritoriji Kosova i Metohije (opština Leposavić), dok će deo Kopaonika koji je u užoj Srbiji (opštine Raška i Brus) biti potpuno čist od mina. Čišćenje "kosovskog" dela zavisiće isključivo od želje i volje KFOR-a za deminiranjem, završava priču Kurandić. Boban je izradio i okvirnu nezvaničnu mapu, koju nam je ustupio, na kome je predstavljen pojas koji je juče deminiran.  

Projekat finanansira Vlada Republike Srbije i USA pod pokroviteljstvom ITF fondancije iz Slovenije, a izvodjač radova je firma "STOP MINES’’ sa Pala sa ekipom najiskusnijih deminara na Balkanu. Tokom svih ovih godina, otežavajuća okolnost pri deminiranju je kopaoničko bogatstvo rudom, te su uređaji koji detektuju metal vrlo ograničene upotrebne vrednosti. 

Na Kopaonik je tokom NATO agresije bačeno 17 kontejnera bombi od kojih svaki sadrži po 350 kasetnih bombi, a do sada je, u eksplozijama kasetnih bombi, život izgubilo 4 osobe, a više njih je teško povređeno. Život su izgubili: 

2012. godine, u spomen ovim hrabrim ljudima koji su život izgubili da bi se mi danas bezbedno kretali Kopaonikom, Ministarstvo odbrane Republike Srbije podiglo je spomenik na vrhu Suvo rudište pod nazivom "Otrgnuti od zaborava".

Na ovoj lokaciji, svakog avgusta, održava se pomen u znak sećanja na njihovu hrabrost i herojstvo.

Pročitajte još: 


*Autor fotografija i mape koja se deminirala je Boban Kurandić
 
Kako je izgledalo deminiranje tokom svih ovih. godina, možete videti na video snimku čiji je autor Boban Kurandić