U toku čišćenje južnih delova Pančića od kasetnih bombi
31.7.2020. | 16:33 | Press | KOMENTARI (2)


Najveći deo Kopaonika uključujući i ski staze je odavno očišćen. Međutim, mali deo oko samog Pančićevog vrha tačnije iznad lokaliteta Nebeske stolice (prema Pančićevom vrhu) i južna "kosovska" strana Pančićevog vrha su i dalje kontaminirani zaostalim kasetnim bombama. Pre mesec dana je počelo deminiranje ove poslednje preostale lokacije pod kasetnim bombama na Kopaoniku, koja zauzima površinu od 35 hektara. 

Prema rečima Kurandića, tehničara telekomunikacija kontrole letenja na Pančiću, do sada je otkriveno više eksplozivnih naprava i detonatorskih upaljača. Posle kompletne markacije izvršiće se njihovo aktiviranje. Nakon toga ostaje samo manji deo minskog polja koji je na teritoriji Kosova i Metohije (opština Leposavić), dok će deo Kopaonika koji je u užoj Srbiji (opštine Raška i Brus) biti potpuno čist od mina. Čišćenje "kosovskog" dela zavisiće isključivo od želje i volje KFOR-a za deminiranjem, završava priču Kurandić. Boban je izradio i okvirnu nezvaničnu mapu, koju nam je ustupio, kako bi upozorio sve turiste da se ne kreću ovim pojasom dok traje deminiranje.  

Projekat finanansira Vlada Republike Srbije i USA pod pokroviteljstvom ITF fondancije iz Slovenije, a izvodjač radova je firma "STOP MINES’’ sa Pala sa ekipom najiskusnijih deminara na Balkanu. Tokom svih ovih godina, otežavajuća okolnost pri deminiranju je kopaoničko bogatstvo rudom, te su uređaji koji detektuju metal vrlo ograničene upotrebne vrednosti. 

Na Kopaonik je tokom NATO agresije bačeno 17 kontejnera bombi od kojih svaki sadrži po 350 kasetnih bombi, a do sada je, u eksplozijama kasetnih bombi, život izgubilo 4 osobe, a više njih je teško povređeno. Život su izgubili: 

2012. godine, u spomen ovim hrabrim ljudima koji su život izgubili da bi se mi danas bezbedno kretali Kopaonikom, Ministarstvo odbrane Republike Srbije podiglo je spomenik na vrhu Suvo rudište pod nazivom "Otrgnuti od zaborava".

Na ovoj lokaciji, svakog avgusta, održava se pomen u znak sećanja na njihovu hrabrost i herojstvo.

Pročitajte još: 


*Fotografije su arhivske i datiraju iz 2016. godine 
*Autor mape koja se deminira je Boban Kurandić
 
Kako je izgledalo deminiranje 2012. godine, možete videti na video snimku čiji je autor Boban Kurandić