Zbog lošeg vremena Evropa kup pomeren za 10. februar, žičara 6 i staze 6 i 6c neće raditi
8.2.2022. | 13:58 | Takmičenja | KOMENTARI (23)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Današnja Evropa kup trka veleslaloma je otkazana zbog loših vremenskih uslova (vetar je preko 60 km/h i snežni nanosi na takmičarskoj stazi). Trka je pomerena i biće održana 10.2.2022. godine.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) je 2020. godine donela konačnu odluku da ski centar Kopaonik bude domaćin jednog od najprestižnijih skijaških takmičenja, Evropa kupa 2021. godine, u disciplini veleslalom za žene. Međutim, zbog pandemije Kovida-19 takmičenje je u poslednjem trenutku odloženo za sledeću takmičarsku godinu 2021/2022.



Najveći sportski događaj sezone, Evropa kup za skijašice održaće se 8. i 9. februara na Kopaoniku na stazi Crna Duboka. Preko 100 takmičarki iz celog sveta voziće trke u disciplini veleslalom. Staza 6 (Crna Duboka) će zbog pripreme takmičenja biti zatvorena za korišćenje od 31. januara do kraja događaja. Staza 6c, kao i žičara Duboka 1 biće zatvorene od 7. do 9. februara

Odluka da sew Evropa kup održi na Kopaoniku doneta je još 2020. godine nakon test trke koja je održana na stazi Crna Duboka na Kopaoniku. Predstavnik FIS-a tada je bio glavni kontrolor za Balkan i tehnički delegat Bojan Panovski, koji je proveo četiri dana na Kopaoniku i ocenjivao spremnost za organizaciju trke prema utvrđenim standardima i parametrima: uređenost i kvalitet staze Crna Duboka, sistem merenja vremena, prilagođavanje vremenskim uslovima (visoke temperature, ali i padavine koje su nas pratile), organizacija redarske, medicinske i hitne službe, posedovanje sve potrebne opreme, kao i pratećih sadržaja kako za same takmičare, tako i za sudije i tehničku podršku.

Nakon pozitivne ocene koje je tada data ski centru Kopaonik, Skijaškom savezu Srbije i JP "Skijalištima Srbije", da kao jedinstven tim mogu da uspešno organizuju i realizuju jedno ovakvo prestižno sportsko takmičenje.

Skijališta Srbije i ski centar Kopaonik su ovim dobili potvrdu da svojom skijaškom infrastrukturom, kapacitetima, organizacijom, ali i rukovođenjem i upravljanjem stoje rame uz rame sa evropskim ski centrima. Višegodišnje ulaganje u razvoj i unapređenje Kopaonika kao skijaške destinacije, u kojoj je održano više hiljada sportskih događaja i takmičenja, pokazalo je odlične rezultate, a dovođenje Evropa kupa je jedno od njih. 

Javno preduzeće Skijališta Srbije i Skijaški savez Srbije nastavljaju aktivnu kampanju kojom promovišu Srbiju kao skijašku destinaciju i afirmišu skijanje kao veoma značajnu sportsku disciplinu.