Stiglo pravo zimsko zahlađenje na Kopaonik, uz snežne padavine (FOTO)
24.3.2020. | 13:39 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (4)


Slabljenjem polarnog vorteka, posledično tome i zonalne cirkulacije, stvoreni su se uslovi da razvojem anticiklona na severu Evrope iznad kontinenta, tek sada, na početku astronomskog proleća usledi konkretniji hladni prodor sa istoka i severoistoka Evrope. Nakon toplog dosadašnjeg dela marta, očekuje se niz veoma hladnih dana, koji će najviše potrajati u delu centralne Evrope.

U našem okruženju, jače zahlađenje stiglo je u nedelju, a kod nas je ta hladnoća biti praćena i snežnim padavinama, ne samo na planinama već i u nižim predelima.

Što se Kopaonika tiče, još nedelju sunčano i veoma toplo vreme, uz nisku relativnu vlažnost vazduha. Duvaće slab vetar zapadnih pravaca. Maksimalna temperatura do 11°C.

U nedelju naoblačenje, a s njim i jak severni vetar od jutra, uz osetno zahlađenje. Minimalna temperatura će biti zabeležena tek pred ponoć, kada će iznositi -10°C. Kroz dan biće  povremeno provejavanja ili sasvim slabog snega.

U ponedeljak i utorak veoma hladno, povremeno sa snegom. U ponedeljak vetar umeren, severni, dok će u utorak biti u skretanju na istočni. Maksimalna temperatura u ponedeljak -9°C, u utorak -7°C. U sredu uglavnom još u prvom delu dana sa snegom, dok se kasnije očekuje prestanak padavina, a može biti i malo Sunca. Vetar umeren do jak, istočni i jugoistočni. Maksimalna temperatura -3°C.

U četvrtak novo prolazno naoblačenje, rano ujutru uz nešto slabijih snežnih padavina. Ostaje vetrovito, uz pojačan istočni i jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura -2°C.

U petak i dalje uz dosta oblaka, ali moguće je tek provejavanje snega, mahom u prvom delu dana. Vetar i dalje pojačan, istočni i severoistočni. Maksimalna temperatura 1°C.

Što se ukupnih snežnih padavina tiče. na Kopaoniku se očekuje da padne oko 23 do 24 cm novog snega.
Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB