Prolazno vikend pogoršanje uz malo snega, zatim stabilnije i postepeno toplije (FOTO)
14.3.2020. | 15:08 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (0)


Na sinoptičkoj karti Evrope napokon se nazire konkretnija promena na širem planu. Ciklonska serija na okeanu duž severa Evrope, povezana sa jakom zonalnom strujom, koja je dominirala čitava zime počinje polako da popušta, što otvara prostor za razvoj anticiklona na severu Atlantika, a sa time i za konkretnije izlive hladnoće iz oblasti Arktika ka Evropi. Isprva, od toga će najviše profitirati Skandinavija i istok Evrope ovog vikenda, dok se u drugoj polovini predstojeće sedmice takav izliv očekuje i ka oblasti centralne i zapadne Evrope.

Što se naših predela tiče, nas će vikend "izliv" hladnoće sa severoistoka samo rubno zakačiti, jer će glavnina ostati iza Karpata. Već od ponedeljka uslediće postepeni porast temperatura.

Na Kopaoniku danas oblačno, u prvom delu dana suvo. U toku kasnog popodneva i rane večeri biće prolaznih slabih snežnih padavina. Vetar slab, severni i severoistočni. Maksimalna temperatura 2°C.

U nedelju takođe oblačno, ujutru i prepodne uglavnom suvo, dok se sredinom dana i popodne očekuje talas snežnih padavina. Vetar umeren do jak, istočni i severoistočni. Maksimalna temperatura -4°C.

U ponedeljak već smirivanje svega, uz razvedravanje i sunčan dan. Vetar umeren, jugoistočni. Maksimalna temperatura 1°C.

U utorak i sredu takođe pretežno sunčano, uz umerene jutarnje mrazeve. Vetar u utorak slab do umeren, severozapadni, a u sredu slab severni. Maksimalna temperatura u utorak 4°C, u sredu 3°C.

U četvrtak nakon jutarnjeg mraza nešto toplije, i dalje uz dosta Sunca ali uz prolazno naoblačenje kasnije tokom dana. Vetar slab, istočni. Maksimalna temperatura do 6°C.

Što se snežnih padavina tiče, ne očekuju se nikakve značajnije snežne padavine, skupiće se 5 do 6 cm snega.


Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB